Burse - Fonduri mutuale

3.000 de investitori au parasit fondurile de actiuni

09.11.2008, 18:19 18

Investitorii au fugit din fondurile de actiuni pentru a se refugia in depozite bancare sau fonduri care investesc in instrumente de venit fix, aproape 2.800 de persoane alegand anul acesta sa se retraga din fondurile de actiuni.

Fondurile de actiuni au pierdut in primele zece luni ale anului 2.800 de investitori, in timp ce din fondurile diversificate s-au retras 1.600 de persoane. Cea mai mare parte a investitorilor s-au refugiat in depozite bancare sau fonduri care investesc in instrumente cu venit fix, sunt de parere administratorii.
Astfel, numarul investitorilor in fondurile de obligatiuni a crescut in zece luni cu 5.000 pana la aproape 14.200, in timp ce fondurile monetare au incheiat primele zece luni ale anului cu 1.600 mai multi investitori, potrivit rapoartelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
"Unul dintre investitorii care s-a retras din fondul de actiuni administrat de Aviva Investors a spus ca se retrage pentru ca dobanzile sunt foarte mari la banca, de pana la 12% pe an, in timp ce fondurile de actiuni au inregistrat pierderi foarte mari. Investitorii au argumente astazi sa iasa din fondurile de actiuni, pentru ca dobanzile la depozite sunt foarte mari, dar acestia trebuie sa se gandeasca pe termen lung, iar fondurile de actiuni au potential de crestere pe termen lung", a spus Razvan Rusu, director de investitii la societatea de administrare a investitiilor Aviva Investors.
Pentru a proteja investitorii ramasi in fondurile de actiuni de fluctuatiile ce pot aparea din cauza retragerilor facute in termen mai mic de 15 de la achizitionarea unitatilor de fond, administratorii au crescut substantial comisioanele de retragere. Raiffeisen Asset Management a luat masuri suplimentare.
Alaturi de majorarea comisioanelor de retragere pentru fondurile de actiuni si diversificat din portofoliu, administratorul a decis diminuarea numarului minim de unitati de fond care trebuie subscris initial de la zece la o unitate, eliminarea precizarii ca cererile de rascumparare vor fi onorate dupa trei zile de la data inregistrarii acestora, mentionand doar termenul legal de maximum zece zile lucratoare.
Raiffeisen AM a introdus posibilitatea de a suspenda temporar emisiunea de unitati de fond, in situatii exceptionale cum ar fi suspendarea temporara a tranzactiilor pe o piata reglementata, evenimente politice si economice ce pot impiedica evaluarea temporara a activelor fondurilor.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO