Burse - Fonduri mutuale

30 decembrie este ultima zi de tranzacţionare din an

30 decembrie este ultima zi de tranzacţionare din an

Autor: Roxana Pricop

09.12.2015, 00:03 374

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a stabilit programul după care se vor derula tranzacţiile în perioada sărbătorilor de iarnă.

Astfel, pe 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, bursa va fi închisă şi nu se vor derula tranzacţii. Pe 25 decembrie, prima zi de Crăciun, este sărbătoare legală, astfel că bursa de la Bucureşti va fi închisă. Tranzacţiile se vor relua luni, 28 decembrie. Pe 31 decembrie, prin decizie a conducerii BVB, nu se vor derula tranzacţii. Nici pe 1 ianuarie, Anul Nou, consi­derată sărbătoare legală, nu se vor derula tranzacţii.

Astfel ultima zi de tranzacţionare din acest an va fi miercuri, 30 decembrie.

În ultimii cinci ani, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a crescut constant în ultima lună din an, decembrie 2012 fiind de departe cea mai bună lună, cu un avans de 7,5% al principalei referinţe a bursei.

De asemenea, brokerii se aşteaptă ca luna decembrie să aducă un reviriment al lichidităţii şi al cotaţiilor acţiunilor. Ultima lună din an este de obicei o perioadă în care fondurile de investiţii fac ultimele ajustări în portofolii înainte de închiderea anului. În plus, investitorii încep deja să facă primele calcule cu privire la dividendele pe care le vor plăti companiile anul viitor şi pot folosi această perioadă pentru achiziţii.

Indicele BET are un minus de 0,3% faţă de începutul anului. Cele mai mari creşteri din indice au fost raportate de acţiunile Banca Transilvania şi BRD, în timp ce acţiunile Petrom şi cele ale Romgaz au raportat cele mai mari scăderi (-25%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO