Burse - Fonduri mutuale

90% din managerii de bani au fost bătuţi de piaţă

90% din managerii de bani au fost bătuţi de piaţă

Autor: Roxana Pricop

10.11.2015, 00:07 1939

Nouă din zece fonduri europene de acţiuni administrate activ au avut randamente mai mici decât cele ale indicilor-reper într-un interval de cinci ani, arată un studiu al furnizo­rului global de indici S&P Dow Jones. În România, situaţia este similiară, însă pe un orizont de timp mai scurt, de trei ani, rata de „subperformanţă“ urcă la 100%, potrivit calculelor ZF.

Niciun fond de acţiuni din cele şase analizate de ZF nu a mar­cat un randament anualizat mai mare decât cel al indicelui BET-XT în ultimii trei ani. Cel mai aproape de indice se situ­ează fondul Erste Equity România cu un randament anua­lizat de 12,32% în ultimii trei ani, ce include însă dividendele plătite de companiile listate la bursă.

O soluţie pentru investitorii care vor să meargă „pe mâna“ pie­ţei sunt fondurile de indici. În România însă acest segment este subdezvoltat comparativ cu ţările din Vest, motiv pentru care comisioanele de administrare sunt destul de ridicate, aşa cum a arătat ZF într-un articol publicat în luna august. Comi­sioa­nele fondurilor mutuale de indici urcă până la 3,2% pe an, în unele cazuri fiind chiar mai mari decât cele ale fondurilor de acţiuni gestionate activ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO