Burse - Fonduri mutuale

A doua listare a Alro: ruşii vând pe Bursă 21% din acţiuni

A doua listare a Alro: ruşii vând pe Bursă 21% din acţiuni

Autor: Andrei Chirileasa

19.05.2011, 23:35 880

Grupul Vimetco, deţinut de omul de afaceri rus Vitali Maşiţki,îşi propune să vândă pe Bursă 21% din acţiuni, printr-o ofertăpublică secundară care s-ar putea ridica la peste 140 de milioanede euro.

Anunţul ofertei a luat prin surprindere întreaga piaţă, fiindpentru prima dată în cei 16 ani de existenţă a Bursei de laBucureşti când un grup multinaţional nu delistează o companie, cidecide să vândă o parte din acţiunile pe care le deţine. Din acestconsiderent, tranzacţia ar putea fi cel puţin la fel de importantăca vânzarea de către stat a unui pachet de 9,84% din acţiunilePetrom, spun brokerii, pentru că ar transforma Alro într-una dincele mai importante companii de pe Bursă.

În prezent, deşi este una dintre cele mai mari companii de peBursă, cu o capitalizare de 685 de miliaone de euro, Alro nu este ocompanie interesantă pentru marile fonduri de investiţii, din cauzalichidităţii reduse, doar 2% din acţiuni fiind disponibile latranzacţionare pe Bursă.

Vimetco deţine împreună cu firma Conef SA aproape 88% dinacţiunile Alro, în timp ce Fondul Proprietatea şi-a majorat recentparticipaţia peste 10%, cumpărând de pe Bursă majoritateaacţiunilor care au fost disponibile la vânzare în ultimeleluni.

Chiar Vimetco şi-a motivat decizia de a vinde acţiuni prindorinţa de a creşte free-float-ul şi implicit atractivitateacompaniei.

"Intenţionăm ca oferta publică secundară (SPO) să permităacţionarilor Alro să profite de o lichiditate mai mare a acţiunilorlor datorită creşterii free float-ului. Oferta va promova deasemenea imaginea şi vizibilitatea Alro pe pieţele de capital. Înplus, oferta va fi o oportunitate pentru acţionarii minoritarisă-şi crească participaţiile, dar şi pentru alţi investitori săintre în acţionariat", a declarat Marian Năstase, directorulfinanciar al Vimetco, într-o raportare transmisă bursei din Londra,unde sunt listate acţiunile Vimetco.

Grupul intenţionează să utilizeze banii atraşi în ofertă pentrufinanţarea proiectelor de dezvoltare curente şi viitoare, pentrucapital de lucru şi acoperirea altor necesităţi, conform decizieiconducerii. Ruşii care controlează Vimetco au renunţat la planurileprivind extinderea capacităţii de producţie în România şi aurealizat investiţii masive în ultimii ani în China, care este opiaţă mult mai mare.

Investiţiile realizate au fost finanţate preponderent princredite, astfel că Vimetco a acumulat datorii de 3,58 mld. dolari,din care 1,8 mld. dolari de la bănci.

Alro este în schimb o companie puţin îndatorată, care a realizatprofituri semnificative în ultimii ani, chiar şi în plină criză, şide la care Vimetco a încasat dividende de peste 300 mil. euro înultimii opt ani.

Alro este cel mai mare producător de aluminiu din EuropaCentrală şi de Est, cu afaceri de 425 mil. euro în 2010 şi unprofit net de 37,5 mil. euro. Alro controlează producătorul dealumină Alum Tulcea (BBGA), care a avut anul trecut afaceri decirca 100 mil. euro.

Ruşii au preluat controlul Alro în 2002, în urma uneiprivatizări controversate. Ei au cumpărat de pe Bursă circa 40% dinacţiuni, după care au cumpărat de la stat, proprietarul companieila acea vreme, un pachet de 10%, pentru 11,4 mil. dolari.

Citiţi în Ziarul Financiar de luni o analiză privind ofertapublică secundară de la Alro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO