Burse - Fonduri mutuale

Abia se văd în rulajele pe bursă: şapte companii sunt controlate de investitori strategici cu peste 90% din acţiuni

Abia se văd în rulajele pe bursă: şapte companii sunt...

Autor: Ioana Tudor

25.11.2014, 00:05 616
Un număr de şapte dintre cele 81 de com­panii listate pe piaţa principală a bursei sunt controlate de investitori strategici, în majo­ritatea cazurilor grupuri străine cu deţineri care depăşesc 90% din capitalul social.
 
Istoria arată însă că de obicei investitorii stra­tegici au delistat companiile după ce au ajuns la peste 90% din capital, cum au fost ca­zu­rile producătorului de îngrăşăminte Azo­mureş delistat în 2012 după preluarea de către gru­pul elveţian Ameropa Holding, Automo­bile Craiova delistată în 2010 după ce a fost pre­luată de Ford sau Arctic Găeşti delistat în 2003.
 
TMK-Artrom, Stirom, UCM Reşiţa, Voest­al­pine Vae Apcarom, SIF Hoteluri, Re­trasib şi MJ Maillis România au o capitalizare bur­sieră cumulată de aproximativ 600 mil. lei. Aceste companii sunt însă puţin lichide, rapor­tând tranzacţii zilnice de doar câteva sute sau mii de lei.
 
Prezenţa acestor companii pe bursă se datorează privatizărilor în masă derulate la înce­putul anilor nouăzeci, după ce au fost reor­ganizate la societăţi pe acţiuni. Exceptând ope­ratorul hotelier SIF Hoteluri (simbol bursier CAOR), care este deţinut de socie­tatea de investiţii financiare SIF Banat-Crişana (SIF1), toate celelalte societăţi au ajuns să fie controlate de companii străine, cu de­ţineri care variază între 91,3% şi 99,7% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO