Abia se văd în rulajele pe bursă: şapte companii sunt controlate de investitori strategici cu peste 90% din acţiuni

25 nov 2014 Autor: Ioana Tudor

Un număr de şapte dintre cele 81 de com­panii listate pe piaţa principală a bursei sunt controlate de investitori strategici, în majo­ritatea cazurilor grupuri străine cu deţineri care depăşesc 90% din capitalul social.
 
Istoria arată însă că de obicei investitorii stra­tegici au delistat companiile după ce au ajuns la peste 90% din capital, cum au fost ca­zu­rile producătorului de îngrăşăminte Azo­mureş delistat în 2012 după preluarea de către gru­pul elveţian Ameropa Holding, Automo­bile Craiova delistată în 2010 după ce a fost pre­luată de Ford sau Arctic Găeşti delistat în 2003.
 
TMK-Artrom, Stirom, UCM Reşiţa, Voest­al­pine Vae Apcarom, SIF Hoteluri, Re­trasib şi MJ Maillis România au o capitalizare bur­sieră cumulată de aproximativ 600 mil. lei. Aceste companii sunt însă puţin lichide, rapor­tând tranzacţii zilnice de doar câteva sute sau mii de lei.
 
Prezenţa acestor companii pe bursă se datorează privatizărilor în masă derulate la înce­putul anilor nouăzeci, după ce au fost reor­ganizate la societăţi pe acţiuni. Exceptând ope­ratorul hotelier SIF Hoteluri (simbol bursier CAOR), care este deţinut de socie­tatea de investiţii financiare SIF Banat-Crişana (SIF1), toate celelalte societăţi au ajuns să fie controlate de companii străine, cu de­ţineri care variază între 91,3% şi 99,7% din capital.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.11.2014

 

Cuvinte cheie:
bursa
, investitori
, companii
, actiuni
, capital social
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide