Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii FP vor primi 5 bani pe acţiune în urma reducerii capitalului. Acţiunile au crescut ieri cu 3%

Greg Konieczny

Greg Konieczny

Autor: Andrei Chirileasa, Stefan Musgociu

03.02.2014, 20:25 1101

Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat luni reducerea capitalului social cu 676,9 milioane de lei (150 mil. euro), banii urmând să fie distribuiţi către acţionari, po­tri­vit hotărârilor adunării generale extraor­di­na­re a acţionarilor (AGEA) publicate pe bursă.

Operaţiunea se va realiza prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la un leu la 0,95 lei, iar diferenţa de 0,05 lei (5 bani pe acţiune) le va fi distribuită acţionarilor. După publi­carea hotărârilor AGA, acţiunile Fon­du­lui Proprietatea au revenit ieri la tranzacţio­na­re cu o creştere de 3%.

Raportat la preţul de 0,8395 lei la care se tranzacţionau ieri titlurile FP, distribuţia de cash reprezintă circa 6%.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Potrivit reprezentanţilor Franklin Tem­ple­ton, administratorul Fondului Proprie­tatea, această distribuţie nu este impozabilă, dar fon­dul va încerca să obţină un punct de vedere ofi­cial din partea autorităţilor fiscale, po­trivit unor surse prezente la AGA. Repre­zen­tanţii FP au invocat o prevedere din Codul fis­cal potrivit căreia distribuţiile de bani nu sunt asimilate dividendelor, astfel că nu se plă­teşte impozit.

Acţionarii au mai decis şi modificarea sta­tu­tului prin reducerea cvorumului pentru adoptarea deciziilor legate de reducerea capitalului la minimum 25% din drepturile de vot la prima convocare şi minimum 20% la a doua convocare. În prezent, cvorumul este de 50%, ceea ce a îngreunat luarea unor astfel de decizii în trecut.

De exemplu, propunerea de reducere a capitalului social a fost pe ordinea de zi a AGA şi în noiembrie 2013, dar nu a pu­tut fi adoptată din cauza cvorumului de sub 50%.

La AGA de luni au fost prezenţi acţionari care deţin 52,88% din FP. Decizia de reducere a capitalului a fost adoptată cu 93,92% din voturile celor prezenţi, însă operaţiunea va trebui aprobată şi de ASF.

Decizia de reducere a cvorumului în cazul hotărârilor privind reducerea capitalului social ar trebui să ajute fondul ca pe viitor să ia mai uşor astfel de hotărâri. În prezent, fondul deţine 10% din acţiunile proprii, pe care le-a răscumpărat de pe bursă în ultimii ani, pe care intenţionează să le anuleze, ceea ce presupune reducerea capitalului social. Acţio­narii FP au luat încă din aprilie 2012 o hotărâre privind anularea unui pachet de 240 de milioane de acţiuni proprii dobândite de fond în primul program de răscumpărare, dar CNVM şi apoi ASF nu au dat nici până astăzi un aviz privind această operaţiune.

Managerul FP Greg Konieczny le-a spus acţionarilor că fondul nu poate începe al treilea program de răscumpărare de acţiuni, întrucât a ajuns la limita maximă legală de acţiuni pe care o companie poate să o deţină din capital, respectiv 10%.

„Pentru a începe al treilea program de răs­cum­părare asteptăm aprobarea reglemen­tato­rului, pentru a anula o parte din acţiunile răs­cum­părate. Sperăm ca în această săptămână să primim aprobarea“, a spus managerul FP.

Konieczny a mai spus că în luna martie fondul urmează să prezinte detalii privind listarea secundară. La AGA din noiembrie, ad­ministratorul a spus că în primul trimestru din acst an va face o nouă propunere privind piaţa pe care să fie cotate acţiunile fondului, printre bursele vizate fiind bursa de la Londra sau New York.

Totodată, managerul fondului le-a răs­puns acţionarilor că administratorul va pre­zenta acţionarilor şi o propunere de dividende care ar urma să fie distribuit din profitul de anul trecut, urmând ca acţionarii să decidă dacă vor dividende sau ca banii să fie păstraţi pentru programul de răscumpărare. Cel mai probabil, propunerea va fi făcută în raportul preliminar pe 2013 pe care fondul îl va publica pe data de 13 februarie.

Potrivit situaţiei activului net de la finalul lunii decembrie, FP a obţinut anul trecut un profit net de 682 mil. lei, cu 20% mai mare decât în 2012, astfel că dividendele maxime pe care fondul le-ar putea distribui ar fi de circa 680 mil. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO