Acţionarii mici la SIF-uri au fost notificaţi să plătească contribuţii la sănătate de 44 lei pentru dividende de 5 lei

11 oct 2013 Autor: Raluca Ghinea

Foto: Shutterstock

Românii care sunt acţionari la SIF-uri în urma programelor de privatizare în masă şi nu au alte venituri în afară de cele din dividendele cuvenite au primit înştiinţări de plată pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) aferente dividendelor în cuantum de 44 de lei, potrivit ARSIT.

Persoanele care au devenit acţionari la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) în urma privatizării în masă au deţineri foarte mici, existând circa 5,5 milioane de acţionari cărora le revine un dividend net în valoare de sub 5 lei, conform datelor SIF Moldova, transmise de Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite şi Taxe (ARSIT). „Pentru aceste dividende, indiferent la cât se cifrează ele per acţionar, SIF-urile au obligaţia de a plăti la buget impozitul pentru venituri, indiferent dacă sumele respective sunt plătite efectiv acţionarilor sau nu. Acţionarii, la rândul lor, au de asemenea de achitat taxe în consecinţă, indiferent dacă şi-au încasat sau nu dividendele“, arată asociaţia într-un comunicat.

Fiscul a transmis Caselor de Sănătate aceste informaţii în 2013, iar acţionarii pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu, expediate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru CASS aferente acestor venituri.

Deciziile de impunere stabileau debite de plată, precum şi dobânzi şi penalităţi pentru neplata acestora la timp.

„Aşa se face că un număr semnificativ de români au de plată în 2013 un impozit de 44 lei, pentru o sumă de cinci lei pe care posibil să nu o fi încasat. În consecinţă, ARSIT a trimis o scrisoare către ANAF, sesizând aspectele mai sus menţionate, şi a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sănătate şi reanalizarea acestora, precum şi o modificare legislativă“, spune Arsit.

Organizaţia a primit, până la 10 octombrie, doar răspunsuri parţiale din partea autorităţilor la solicitările înaintate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.10.2013

 

Cuvinte cheie:
dividende
, actionari
, plati
, sif
, sanatate
, contributii
, notificare
, primire

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide