Burse - Fonduri mutuale

Acţionarii SIF-urilor ţin cu dinţii de listarea BCR. Vor da peste cap negocierea de vânzare cu Erste?

Acţionarii SIF-urilor ţin cu dinţii de listarea BCR. Vor da peste cap negocierea de vânzare cu Erste?

Grupul austriac Erste s-a angajat prin contractul de privatizare să listeze BCR la bursa din Bucureşti încă din 2006. Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Daniela Pricop

05.08.2011, 00:06 1707

Ieri, la iniţiativa lui Ioan Cuzman, preşedintele SIFBanat-Crişana, conducerile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF-uri) s-au întâlnit cu grupul de acţionari caredeţin 5% din capitalul celor cinci SIF-uri şi care au cerutconvocarea adunării generale la SIF-uri pentru a mandataconducerile acestora să solicite Erste listarea BCR.

Printre acţionari se numără fondurile americane de investiţiiFirebird şi Broad­hurst, fondurile de investiţii ale Raiffeisen,Carpatica, Banca Transilvania, Certinvest, fon­durile de pensii aleAviva şi ING, res­pectiv firma de brokeraj Broker Cluj. SIF-uriledeţin 30% din capitalul BCR, cea mai mare bancă din sistem, şi s-auînţeles cu Erste, acţionarul majoritar cu 69,4% din capital, săamâne listarea până în octombrie 2011. Recent, unii dintre şefiiSIF-urilor au anunţat că Erste le-a făcut o ofertă de cumpărare, întimp ce oficialii austrieci au declarat că nu au nicio intenţie sălisteze BCR la Bursă.

"Discuţiile purtate joi cu acţionarii au fost interesante. Nu amajuns la o concluzie pentru că au fost mai mult discuţii deinfor­mare. Rămâne să vedem ce hotărăsc acţio­narii mai departe", aspus Ioan Cuzman, şeful SIF Banat-Crişana.

"Scopul acestei întâlniri a fost cel de a ne convinge sărenunţăm la solicitarea de a convoca AGA şi de a ne informa asupradiscuţiilor pe care le poartă SIF-urile cu Erste desprelichidizarea participaţiei la BCR. Noi susţinem în continuare călistarea BCR este cea mai bună opţiune", a spus Horia Guştă,directorul general al societăţii Certinvest.

Până în prezent, SIF Moldova (SIF2) a fost singura SIF care adat curs solicitării primite de la grupul de acţionari de a convocaAGA pentru a mandata condu­ce­rea să iniţieze demersurile delistare a BCR. La finele lunii iulie, consiliul de adminis­traţieal SIF2 a anunţat că solicitarea fondurilor îndeplineşte condiţiilelegale, adică a fost depusă de acţionari care deţin cumulat 5% dincapital.

"Fondurile Firebird merg mai departe cu solicitarea de convocarea AGA. Trebuie adăugat că această AGA nu le împiedică din punct devedere juridic pe SIF-uri să negocieze cu Erste vânzarea totală sauparţială a pachetului de acţiuni BCR", a spus avocatul CristianDuţescu, reprezen­tantul fondurilor de investiţii americaneFirebird.

Nici fondurile de investiţii ale Băncii Transilvania nu-şi vorretrage solicitarea şi susţin listarea BCR la Bursă, aşa cum a foststabilit în 2006 în contractul de privatizare a BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO