Burse - Fonduri mutuale

Acţionarul majoritar al Alro, grupul Vimetco, analizează variantele pentru vânzarea unui pachet de acţiuni, inclusiv prin ofertă publică secundară la BVB

Acţionarul majoritar al Alro, grupul Vimetco,...

Autor: Roxana Rosu

21.05.2018, 10:51 700

Grupul rus Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina, vrea să îşi diminueze participaţia la compania românească, la care deţine în prezent 84% din acţiuni, printre opţiuni fiind şi o ofertă publică secundară de vânzare de acţiuni pe Bursa de Valori Bucureşti.

„Compania a fost informată de către actionarul sau majoritar Vimetco N.V., care detine la acest moment 84,1898% din capitalul social al Companiei, de faptul ca acesta analizeaza optiuni strategice pentru o potentiala reducere a participatiei detinuta in Companie, luand in considerare orice optiune disponibila in functie de conditiile de piata, inclusiv o oferta publica secundara de vanzare de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti“, a anunţat Alro luni dimineaţă la BVB.

Vimetco analizează şi proporţia reducerii participatiei, procentul depinzând de numeroase elemente, de conditiile de piata si de obtinerea aprobarilor necesare.

„O decizie ferma de a merge mai departe cu o astfel de tranzactie nu a fost inca luata. Anunturi ulterioare se vor face cand o decizie ferma va fi luata in acest sens“, se precizează în comunicatul Alro.

Ziarul Financiar a scris la începutul lunii mai, citând surse din piaţă, că Alro este în discuţie cu băncile UBS şi Deutsche Bank pentru a fi consultanţi în vederea unor alternative de finanţare de pe bursă, prin vânzarea unui pachet suplimentar de acţiuni, printr-o majorare de capital sau printr-o emisiune de obligaţiuni. Ulterior, compania a confirmat că a angajat consultanţi pentru a îmbunătăţi lichiditatea şi performanţa acţiunilor, analiză care poate duce sau nu la o tranzacţie pe pieţele de capital.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), listat pe piaţa principală a bursei româneşti, a raportat vânzări de 2,47 miliarde de lei pentru anul 2017, cu 16% mai mult faţă de anul precedent, în timp ce profitul net a urcat de cinci ori la 318 mil. lei.

Compania are o capitalizare bursieră de 2,6 miliarde lei, iar acţiunile au crescut cu 12% de la începutul anului.  Luni dimineaţă, titlurile Alro au scăzut cu 4,3%, la 3,5 lei.  Structura acţionariatului Alro este formată din participaţia de 84,1% a companiei Vimetco, în vreme ce Fondul Proprietatea (FP) are o deţinere de 10,2% din producătorul de aluminiu.

Preţul majorităţii metalelor a crescut accelerat în 2017, pe fondul unei economii globale aflate într-o recuperare surpinzătoare, al unui cadru investiţional marcat de optimism, dar şi în contextul în care China a redus din producţie, încercând astfel să ţină sub control problema tot mai mare a poluării mediului.

Astfel, în Europa şi în lume, companiile ce acţionează în domeniul mineritului şi al materiilor prime au înregistrat creşteri importante datorate acestor mişcări din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO