Acţiunile Aeroteh au urcat cu peste 13% în prima parte a zilei, într-o piaţă cu rulaj foarte redus

2 apr 2013 Autor: Stefan Musgociu

Bursa a scăzut cu 0,15% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu un rulaj de doar 3,3 milioane lei şi unde acţiunile Aeroteh (AER) au urcat cu peste 13%, susţinute de decizia AGA privind distribuirea de dividende în creştere cu 23%.

Piaţa a fluctuat uşor încă de la deschidere, iar rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. La mijlocul zilei, rulaje de peste 10.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,32%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,1% sub ziua anterioară.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a fost în coborâre cu doar 0,17%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,11%, iar indicele BET-FI a stagnat. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 3,3 milioane lei (743.000 de euro), valoare dublă faţă de rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de numai 1,6 milioane lei (369.000 de euro).

Acţiunile Aeroteh Bucureşti (AER) au urcat cu aproape 12% încă din primele minute, evoluţia fiind susţinută de decizia AGA privind distribuirea unor dividende în creştere cu 23% faţă de anul anterior. Dacă în primele minute au fost realizate transferuri de 140.000 de lei, în următoarele ore tranzacţiile au fost foarte reduse, astfel că la mijlocul şedinţei aceste titluri consemnau un rulaj de 159.000 de lei.

Firma va acorda acţionarilor un dividend brut de 2,1 lei/acţiune, iar raportat la cel mai recent preţ al acţiunilor pe bursă, de 9,07 lei/titlu, randamentul dividendului brut este de 23,15%, cu mult peste dobânzile practicate de bănci pentru depozite.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 749.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,39%, la 0,6375 lei. Aceste titluri au rămas, totuşi, în apropierea nivelurilor din primele zile de la listare, din ianuarie 2011.

Preţul de marţi este cu 1,85% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din regiune, care au avansat cu cel mult 1%.

 

Cuvinte cheie:
BURSĂ
, EVOLUŢIE
,

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide