Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Alumil s-au triplat in acest an, dar analistii Alpha Finance spun ca mai pot castiga 40%

Actiunile Alumil s-au triplat in acest an, dar analistii Alpha Finance spun ca mai pot castiga 40%
19.11.2009, 23:05 221

Analistii firmei de brokeraj Alpha Finance, parte a grupuluiAlpha Bank, recomanda la cumparare titlurile producatorului deprofile din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) si estimeaza un prettinta de 2,993 lei/actiune, cu 41% peste cel din piata de ieri, de2,11 lei/actiune.

Acestia spun ca in ciuda conditiilor foarte dificile dinsectorul de constructii, firma a reusit sa-si majoreze profitul in2009, castigul societatii urcand in primele noua luni cu 4,8%, la8,4 mil. lei (2 mil. euro), mai mult decat previzionase conducereacompaniei pentru tot anul 2009.

Afacerile Alumil s-au redus cu 13% in aceeasi perioada, pana la70,9 mil. lei (16,8 mil. euro), ajutate de aprecierea euro fata demoneda nationala cu 7,8% pe parcursul anului.

Totodata, pozitia de cash a companiei s-a imbunatatit, astfel cala data de 30 septembrie Alumil dispunea de lichiditati in valoarede 18,3 mil. lei (4,3 mil. euro), cu 33% peste nivelul din urma cuun an.

"Alumil ramane in grupul rar al companiilor cu activitateciclica care nu numai ca sunt bine pozitionate pentru o relansare aeconomiei, dar beneficiaza si de o pozitie financiara solida careii permite sa faca fata unor eventuale noi contractii ale pietei",se arata in raportul Alpha Finance, firma de brokeraj care aintermediat oferta de listare a Alumil Rom Industry pe Bursa lafinele anului 2006.

Analistii de la Alpha Finance estimeaza ca producatorul deprofile din aluminiu va incheia anul cu un profit net de 10 mil.lei (2,4 mil. euro), in crestere cu 34% comparativ cu cel realizatin 2008 si o cifra de afaceri mai mica cu 20%, de 90 mil. lei (21,3mil. euro).

Investitie pentru dividende

Alumil a platit in acest an unul dintre cele mai mari dividendede pe Bursa raportat la pretul actiunilor companiei, valoareaacestuia fiind de 0,29 lei/actiune, reprezentand 42% din pretultitlurilor de la inceputul anului.

Compania a distribuit in ultimii ani cea mai mare parte aprofitului pentru dividende si pentru anul viitor analistii de laAlpha Finance estimeaza ca firma va plati actionarilor dividende de9,6 mil. lei (circa 2,2 mil. euro), respectiv o valoare pe unitatede 0,306 lei, care ar aduce un randament la pretul actual din piatade 14,5%.

Actiunile Alumil au consemnat in acest an al doilea mare avansde pe Bursa, cu o apreciere de peste trei ori fata de finele anuluitrecut. Luand in calcul si dividendul platit, randamentul total alactiunilor Alumil a fost in acest an de aproape 250%. Doartitlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au inregistrat o crestere maimare anul acesta, respectiv de 271% in acelasi interval detimp.

Analistii casei de brokeraj Target Capital recomandau in augustla cumparare titlurile Alumil cu un pret tinta de 2,09 lei/titlu,respectiv cu 29% peste cel din piata de la acea data.

O luna mai tarziu, analistii firmei de intermediere RaiffeisenCapital & Investment (RCI) vedeau un pret tinta pentru acesteactiuni de 2,3 lei/titlu, usor mai ridicat decat cel din piata si orecomandare de "pastrare".

In ultimul trimestru din acest an, analistii de la Alpha Financeestimeaza un profit net de 1,6 mil. lei pentru Alumil, pe fondulpierderilor financiare cauzate in special de reevaluarea datoriilorin contextul deprecierii leului fata de euro, care ar puteatotaliza 0,9 mil. lei.

Actiunile Alumil sunt mai iefine cu circa 19% fata de altetitluri straine din sector pe baza comparatiei profituluioperational din anul curent, potrivit analistilor casei debrokeraj.

Actionarul majoritar al Alumil este grupul industrial AlumilSalonic din Grecia, cu o detinere de 55,9%, in timp ce MichailSotiriou, directorul general al firmei, detine pe cont propriu23,95% din actiuni.

La pretul de ieri, de 2,11 lei/actiune, valoarea de piata aAlumil se ridica la 15,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO