Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile AmRest, omologul polonez al Sphera Group, au înregistrat în ultimul an o creştere de 40% la Varşovia

Acţiunile AmRest, omologul polonez al Sphera Group, au...

Autor: Dan Grigore Ivan

27.10.2017, 00:07 747

♦ AmRest afişează un PER de 44,15. Spre comparaţie, Sphera Group, dacă se va lista la preţul maxim din ofertă, va ajunge la un per de 25.

AmRest (simbol bursier EAT), compania poloneză ce a pornit în 1993 cu un prim restaurant Pizza Hut în Wroclaw, ajungând astăzi să administreze în 14 ţări peste 1.500 de unităţi aparţinând unor bran­duri precum KFC, Star­bucks, Pizza Hut sau Burger King, afişează în prezent o capi­talizare bursieră de aproape 2 mi­liarde euro, după ce în ultimul an ac­ţiunile com­paniei au urcat cu 43%, cu cinci puncte procentuale peste in­dicele polo­nez WIG20.

Compania, fon­dată de Henry McGovern şi Don Kendall, veniţi în Polonia pentru a beneficia de oporunităţile apărute după căderea Cortinei de Fier, are un model de business asemănător cu Sphera Franchise Group, cea mai recentă listare de pe piaţa de capital românească. Astfel, AmRest deschidea pentru prima oară, la fel ca în România, printr-o franciză de la PepsiCo, un restaurant Pizza Hut. Doi ani mai târziu, apare şi primul KFC în Polonia, iar în 1999 AmRest se îndreapta deja către piaţa din Cehia. Dezvol­tarea AmRest continuă, iar în 2005 aceştia se listează pe bursa din Polonia. La un an după listare, AmRest figura cu 127 de restaurante KFC şi 64 de restaurant Pizza Hut. În 2006, acţiunile companiei s-au dublat, iar valoarea de piaţă a companiei ajunge la aproxi­mativ 400 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO