Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Băncii Carpatica au zburdat pe bursă cu 9% săptămâna trecută

Acţiunile Băncii Carpatica au zburdat pe bursă cu 9%...

Autor: Adrian Cojocar

22.09.2013, 20:08 481

Titlurile Băncii Carpatica (BCC) au fost printre principalele acţiuni vizate de investitori săptămâna trecută, acestea urcând cu aproape 9%, pe una dintre cele mai slabe lichidităţi din ultimul an, în contextul în care atenţia investitorilor a fost îndreptată cu precădere către ofera primară de acţiuni a Nuclear­elec­trica, care este prima com­panie care deru­lea­ză un IPO la bursă din anul 2008. Doar 11 ac­ţi­uni au înregistrat săp­tă­mâna trecută rulaje de peste un milion de lei.

Interesul inves­tito­ri­lor pentru titlurile Băncii Carpatica a fost mai vi­zibil vineri, în ultima zi de ofertă de la Nuclear­elec­trica, când aceste ti­tlu­ri au sărit cu 6,2%, în piaţă tran­fe­rându-se peste 11 milioane de titluri, re­pre­­zentând circa 0,35% din capitalul băncii.

Suprapunerea ofertei Nuclear­elec­trica a făcut ca lichiditatea bursei să fie una dintre cele mai reduse din ultima pe­rioadă, tranzacţiile totale cumulând 141,8 mil. lei (32 mil. euro) în decurs de cinci şedinţe, însă au existat oscilaţii des­tul de mari în piaţă în preajma deci­ziei băncii centrale a SUA, Fed, care a ho­tărât să nu reducă programul de sti­mu­lare economică. Decizia i-a surprins pe ma­jo­ritatea analiştilor şi a condus la apre­cieri importante pe bursele interna­ţio­nale, care s-au văzut şi pe piaţa de la Bu­cureşti şi au anulat scăderile con­sem­nate anterior. Indicele BET a înregistrat astfel doar o creştere minoră, de 0,3%.

Pe lângă acţiunile Băncii Carpatica, creşteri mai importante au consemnat săp­tămâna trecută titlurile SIF Transil­vania, care s-au apreciat cu 4%, după ce a anunţat un profit consistent în primele opt luni ale anului, de 214 mil. lei.

Titlurile Transelectrica Bucureşti (TEL) au urcat de asemenea cu 3,3% săptămâna trecută, însă tranzacţiile s-au cifrat la doar 420.000 de lei, în timp ce acţiunile producătorului de ţevi Artrom Slatina (ART) s-au apreciat cu 6,7% pe un rulaj de 300.000 de lei.

Peste o treime din tran­zacţiile de săptămâna tre­cută au fost repre­zen­tate de transferul unor pachete cu 37,7 mil. acţiuni SIF Banat-Crişana (SIF1), care au cumulat 6,87% din ca­pitalul societăţii. Două pa­chete cu 6,2% din ac­ţiunile SIF Banat-Crişana au fost transferate săptămâna trecută la un preţ de 1,32 lei/acţiune şi au dat palpitaţii in­vesti­to­rilor, pentru ca ulterior titlurile să închi­dă săptămâna la un preţ mai mic cu 18,9%, de 1,07 lei/titlu. Per total acţiu­nile SIF Banat-Crişana au înregistrat un declin de 6,8% săptămâna trecută, unul dintre cele mai mari de pe piaţă.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au închis săptămâna cu un plus de 1,3% şi au atins un nou maxim istoric. Tranzacţiile cu aceste acţiuni au însumat 40,7 mil. lei şi au asigurat 29% din lichi­d­itatea totală a bursei. De cealaltă parte, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au ief­ti­nit cu 2,3% săptămâna trecută. O scă­dere importantă, de 5,1%, au consem­nat şi acţiunile Compa Sibiu (CMP).

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO