Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Cemacon revin pe verde după două săptămâni în care au pierdut jumătate din valoare

Acţiunile Cemacon revin pe verde după două...

Autor: Ioana Tudor

18.12.2014, 16:59 332

Acţiunile producătorului de cărămizi Cemacon (CEON) au revenit pe creştere în şedinţa de joi cu un plus de 6,2%, după ce în ultimele opt şedinţe de tranzacţionare au pierdut 57% din valoare.

Titlurile CEON se tranzacţionează la un preţ de 0,315 lei/unitate. La această cotaţie compania are o capitalizare bursieră de 25,8 milioane de lei. Compania a derulat în noiembrie o majorare de capital de 7,6 milioane de lei, prin emisiunea a 76,9 milioane de acţiuni noi. Capitalul social al firmei a crescut astfel la 8,2 milioane de lei.

În urma majorării de capital, fondul finalandez de investiţii KJK şi-a majorat participaţia de la 34% la 38,7%, iar firma Andrei & Andrei Consultanţă a ajuns la o deţinere de 24,3%. Firma de brokeraj SSIF Broker controlează 20,2% din capitalul social al Cemacon, de la 17,8% anterior, iar Casa de Insolvenţă Transilvania deţine 5,2%.

Potrivit unui comunicat al Cemacon, Casa de Insolvenţă Transilvania acţionează în mod concertat cu KJK Fund, Andrei & Andrei Consultanţă, Broker Cluj şi alte trei persoane, iar împreună deţin 88,4% din acţiunile producătorului de cărămizi. Cele trei persoane sunt Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, cu 0,000007% din acţiuni, Radu Lucian Lotrean (0,000003%) şi Vasile Herlea Godîncă (0,000003%).

Luni, 22 decembrie, acţionarii companiei se vor reuni în AGA pentru o decizie de dublare a capitalului la 16,4 milioane de lei în două etape. În prima etapă, acţionarii existenţi vor putea subscrie proporţional cu deţinerile actuale, la un preţ de 1,5 lei pe titlu. În a doua etapă, acţiunile rămase nesubscrise vor fi oferite investitorilor calificaţi după metodă primul venit-primul servit. Preţul de subscriere în această etapă este de 1,6 lei pe titlu.

Scopul celei de-a doua etape este conversia în acţiuni a unei părţi din datoria de 30 milioane de euro pe care Cemacon o are la BCR în favoarea fondului de investiţii Business Capital For Romania Opportunity, deţinut de BCR şi de omul de afaceri Florin Pogonaru. În urmă cu aun, fondul a preluat prin cesiune creanţe de 12 mil. de euro, o parte din creanţa pe care BCR o are de recuperat de la Cemacon.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO