Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile europene şi asiatice scad a doua şedinţă consecutiv după Brexit. Lira şi euro continuă să se prăbuşească: ”Oamenilor li se pare dificil să înţeleagă ce presupune Brexitul pentru viitor – nu ştim încă magnitudinea şocului”

Acţiunile europene şi asiatice scad a doua şedinţă...

Autor: Ştefan Stan

27.06.2016, 12:50 4831

Acţiunile europene au scăzut pentru a doua zi consecutiv, extinzând pierderile în condiţiile în care investitorii au continuat să speculeze pe şocul provocat de referendumul pentru Brexit.

Citiţi gratuit E-Paper cu ediţia specială Ziarul Financiar dedicată Brexit

Băncile britanice au condus în topul scăderilor, având cea mai slabă performanţă din cele 19 industrii calculate în indicele Stoxx Europe 600. Royal Bank of Scotland a scăzut cu 14%, în timp ce Barclays a scăzut cu 9,2%.

Easy Jet, compania aviatică, s-a prăbuşit cu 16% după ce s-au emis avertismente legate de scăderea puternică a cererii de bilete de avion în urma Brexitului.

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 2,1%, la 315,12 în Londra. Acţiunile au scăzut vineri cel mai mult din 2008 în condiţiile în care votul pentru Brexit a pus Europa în faţa unor luni de incertitudine şi negocieri pentru exitul Marii Britanii.

Indicele FTSE al bursei din Londra a scăzut cu 0,67%, în timp ce DAX al bursei din Frankfurt a avut o scădere de 0,69% şi CAC 40 al bursei din Paris a scăzut cu 0,51%.

La Bucureşti, indicele BET a avut o evoluţie pozitivă la debutul şedinţei de tranzacţionare de luni dimineaţă, urcând cu 0,08%.

Indicele MSCI Asia Pacific fără Japonia a scăzut cu 0,5%, în condiţiile în care indicii de referinţă s-au retras în Singapore, Hong Kong şi Malaezia. Indicele Topix al Japoniei a avut un avans de 1,8%, după ce s-a prăbuşit cu 7,3% vineri.

Contractele futures pentru FTSE 100, bursa din Londra, au scăzut cu 1,7%, în timp ce pentru Euro Stoxx 50 au scăzut cu 1%. Indicele S&P 500 s-a contractat de asemenea cu 0,1%.

Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 0,10%, în timp ce Nikkei 225 a crescut cu 2,39%, iar CSI 300 al bursei din Shanghai a urcat cu 1,29%.

Mazda Motor a scăzut cu 10% în Tokyo, după ce Nomura i-a redus ratingul pe piaţa auto, citând o încetinire a pieţei europene de maşini şi o apreciere a yen-ului.

Indicele MSCI All Country World a scăzut cu 4,8% vineri, cea mai mare scădere din 2011. Indicele de volatilitate la nivel mondial a explodat cu 49% în aceeaşi zi, din nou cel mai ridicat nivel din 2011.

Impactul votului pentru Brexit continuă să afecteze puternic pieţele financiare, lira fiind în declin, continuându-se vânzările masive de valută şi ajungând la minimul ultimilor 31 de ani, iar acţiunile asiatice în afară de Japonia având de asemenea o scădere semnificativă.

Lira sterlină a adăugat încă o pierdere faţă de recordul negativ de vineri, având în vedere că indicii futures au scăzut cu mai bine de 3%, aducând şi mai multă incertitudine şi agitaţie între cele două partide politice principale din Marea Britanie, dar împingând de asemenea şi Scoţia spre independenţă.

Lira a scăzut cu 2%, la 1,3403, extinzând pierderea de 8,1% de vineri. Euro s-a depreciat 0,8% în raport cu dolarul, după ce a scăzut cu 2,4% în sesiunea precedentă.

Petrolul a scăzut la 47 de dolari barilul, în timp ce cererea pentru activele sigure a crescut puternic în SUA şi a propulsat aurul şi obligaţiunile americane. Acţiunile japoneze şi-au revenit după cea mai slabă zi din ultimii cinci ani, după anunţul guvernului că va lua măsuri pentru stabilizarea pieţelor.

Dolarul a scăzut însă în raport cu yen-ul, care şi-a continuat tendinţa de apreciere şi a ajuns la 101,84 yeni/dolar, în creştere cu 0,24%.

”Oamenilor li se pare dificil să înţeleagă ce presupune Brexitul pentru viitor – nu ştim încă magnitudinea şocului”, a spus Steven Barrow, şeful Group-of-10 strategy de la Standard Bank Group. ”Până acum, în termeni de liră-dolar, vedem numai jumătate din declinul pe care este posibil să îl avem anul acesta”, a adăugat el.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO