Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile europene, la cel mai bun câştig săptămânal din 2016. La Bucureşti, bursa s-a depreciat cu 1%

Cotaţiile mărfurilor şi ale acţiunilor companiilor care gravitează în jurul materiilor prime au fost cele mai avantajate de datele economiei chineze.

Cotaţiile mărfurilor şi ale acţiunilor companiilor care gravitează în jurul materiilor prime au fost cele mai avantajate de datele economiei chineze.

Autor: Dan Grigore Ivan

18.04.2016, 00:04 421
Indicele Euro Stoxx 50, care grupează cele mai mari 50 de companii listate din zona euro, a încheiat săptămâna trecută cu un câştig de 4,8%, acesta fiind cel mai bun avans săptămânal al anului.

Bursa de la Bucureşti s-a decuplat de la evoluţia pieţelor vest-europene raportând o scădere de 1% săptămâna trecută.

Avansul burselor din zona euro a fost sus­ţinut de mai multe date economice care au in­dicat o stabilitate în sistemul economic global. În luna martie, exporturile din China au cres­cut pentru prima oară în ultimele nouă luni. De asemenea, datele privind vânzările din retailul american au pus în evidenţă o înce­tinire a consumului în Statele Unite, fapt  ce a fost interpretat de investitorii din în­trea­ga lume drept o posibilitate mai mică de creş­tere a ratei de politică monetară din partea Federal Reserves, banca centrală americană.

Indicele britanic FTSE 100 a crescut cu 2,48% săptămâna trecută, atingând cele mai mari valori din decembrie anul trecut. După câştigurile înregistrate săptămâna trecută, bursa din Marea Britanie este pe plus, înregistrând o creştere de 1,64% de la începutul acestui an.

Cotaţiile mărfurilor şi ale acţiunilor companiilor ce gravitează în jurul materiilor prime au fost cele mai avantajate de datele economiei chineze.

Acţiunile ArcelorMittal au crescut cu 9,6%, iar titlurile companiei miniere Anglo American PLC au crescut cu 11%. Acţiunile Antofagasta (ANTO), conglomeratul chilian cu afaceri în domeniul cuprului, au crescut cu 5,2%, în timp ce titlurile Glencore(GLEN), compania minieră elveţiană, au crescut cu 6,7%. Discuţiile de la Doha privind o posibilă îngheţare a producţiei petroliere au dus la o apreciere a petrolului şi a societăţilor euro­pene de profil, compania petrolieră Tullow Oil apreciindu-se cu 11%.

Bursa italiană a început să recupereze din scăderile de la începutul anului, înregistrând o creştere semnificativă de 4,40% într-o singură zi. Pieţele italiene au fost stimulate şi de anunţul privind politica băncii centrale de la Roma ce prevede un pachet de ajutorare a băn­cilor aflate în dificultate. Miercuri 13 aprilie, acţiunile băncii Monte dei Paschi di Siena au crescut cu 12%, în timp ce titlurile Banca Popolare dell’Emilia Roagna Scarl au crescut cu 11%, iar acţiunile Banca Popolare di Milano Scarl au crescut cu 7,9%.

Deşi nu au crescut atât de puternic miercuri, bursele din Germania şi din Franţa au înregistrat cea mai mare creştere săptămâna aceasta. Indicele DAX, principala referinţă a bursei de la Frankfurt, s-a apreciat cu 4,87%, în timp ce indicele francez CAC 40 a crescut cu 4,70%, ambii indici apropiindu-se de valori mai mari decât cele de la sfârşitul anului 2015.

La Bucureşti, săptămâna trecută indicele BET a scăzut uşor, înregistrând un regres de 0,9%. De la începutul anului a scăzut cu 4,87%. Acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au crescut săptămâna trecută cu 0,64%, în timp ce titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 2,22%, iar cele ale Băncii Transilvania (TLV) cu 2,19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO