Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Fondului Proprietatea au pierdut o treime din valoare in doua luni

Actiunile Fondului Proprietatea au pierdut o treime din valoare in doua luni
27.05.2010, 23:42 63

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) se tranzactioneaza inprezent la 35% din valoarea nominala, la mica publicitate, inscadere cu peste 30% fata de maximul de 0,5 lei atins in martie,potrivit informatiilor obtinute de ZF de la persoanele implicate intranzactii.

Deocamdata Fondul nefiind listat, tranzactiile cu actiuni serealizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe bazaintelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. Oferta si cererea detitluri se intalnesc prin intermediul anunturilor de micapublicitate. Desi nu se tranzactioneaza la Bursa, actiunileFondului au fost afectate de turbulente de pe pietele externe deactiuni, in conditiile in care mare parte dintre cei care suntimplicati in tranzactii sunt fonduri straine de investitii siinvestitori sofisticati foarte atenti la evolutia crizei.

"Dupa ce au crescut foarte mult in ultimul an, actiunileFondului au inregistrat o corectie in ultimele saptamani. Inprezent, tranzactiile se incheie la un pret de 0,34-0,35lei/actiune. Motivul corectiei nu tine de situatia Fondului, ci maiales de volatilitatea foarte mare de pe pietele locala siinternationala de actiuni", a spus Adrian Lupsan, directorulgeneral adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Indicele BET, principalul indice al Bursei de la Bucuresti, apierdut 19,8% de la finele lunii martie pana in prezent, in timp ceindicele celor cinci Societati de Investitii Financiare (BET-FI)s-a depreciat cu 39,4%, pe fondul problemelor financiare aleGreciei si panicii investitorilor.

Cea mai recenta tranzactie cu actiunile FP devenita publica afost cea prin care SIF Moldova (SIF2) a achizitionat un pachet detitluri in valoare de 16 milioane de lei pe 20 mai. Pachetul deactiuni a fost cumparat de SIF 2 de la mostenitorii familieiMalaxa, cei mai importanti actionari privati ai Fondului, potrivitlui Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova.

Dupa semnarea tranzactiei, societatea de investitii a ajuns sadetina peste 80 de milioane de actiuni la Fond, in conditiile incare la finele lunii aprilie detinea un pachet de 37,35 milioane deactiuni. Astfel pretul la care SIF Moldova a semnat tranzactia estede aproximativ 0,32 lei. Mostenitorii familiei Malaxa si-au redusparticipatia la Fond cu circa 50 de milioane de actiuni, pana laaproape 950 milioane de actiuni, reprezentand 6,6% din capitalulFondului.

"In prezent detinem o participatie de peste 80 de milioane deactiuni la Fondul Proprietatea. Am inceput sa cumparam actiuni dinprima parte a anului trecut, urmarind un orizont mediu si lung deinvestitie. Cumparam actiuni la preturi care sa ne asigure un exitprofitabil", a spus Costel Ceocea.

Luna mai a adus si prima scadere a warranturilor cu activ suportpe actiunile FP lansate de compania ceha Wood&Co si listate laBursa din Viena.

Pe 6 mai, cand a avut loc ultima tranzactie, contractelederivate pe actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu 10,78%,pana la un pret de 65.000 euro.

La aceasta cotatie, pretul unei actiuni FP era pe 6 mai de 0,54de lei. Un warrant are ca activ suport 500.000 de actiuni FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO