Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Petrom au închis pe scădere vineri, după ce FP nu a vândut decât 63% din ce şi-a propus

Acţiunile Petrom au închis pe scădere vineri, după ce...

Autor: Stefan Musgociu

17.05.2013, 17:43 509

Acţiunile Fondului Proprietatea au început ziua în stagnare, în timp ce titlurile OMV Petrom au coborât cu 1,2%, la 0,41 lei. Ulterior, acţiunile FP au început să scadă, iar titlurile OMV Petrom au trecut pe creştere.

Astfel, cele două acţiuni au inversat traiectoriile pe care s-au încadrat miercuri, după ce Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să vândă 1,77% din titlurile OMV Petrom. Ulterior anunţului titlurile OMV Petrom au scăzut pe bursă în două zile cu 6,6%, la 0,415 lei/titlu, în timp ce preţul acţiunilor Fondului Porprietatea a urcat cu 4,2%, la 0,665 lei/acţiune.

"Evoluţiile titlurilor OMV Petrom şi Fondul Proprietatea au fost substanţial influenţate de decizia administratorului FP de a scoate la vânzare un pachet important din portofoliul companiei. Din momentul anunţului, piatţa a anticipat un discount necesar pentru stimularea interesului investitorilor în vederea vânzării acestui pachet. Totodată, piaţa a apreciat acest aspect ca fiind unul pozitiv pentru acţiunea FP, care a recuperat în întregime scăderea determinată de trecerea datei de înregistrare pentru dividend. Îndată ce detaliile tranzacţiei au fost făcute publice, piaţa consideră că a interpretat corect informaţiile înglobându-le în preţ, iar decorelarea între cele două acţiuni s-a atenuat simţitor", a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

El crede că în zilele următoare cele două acţiuni vor reintra într-un registru nomal de tranzacţionare şi vor urma traiectoria generală a pieţei.

Spre finalul şedinţei, acţiunile OMV Petrom au trecut din nou pe scădere şi au încheiat ziua cu 1,08% sub nivelul de joi, fiind cotate la 0,4105 lei.

În acelaşi timp, acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,75%, la 0,66 lei. Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au cumulat 6,8 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom au consemnat un rulaj de 2,5 milioane lei.

Fondul Proprietatea a anunţat vineri dimineaţă că a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom, mai puţin decât pachetul de 1,77% pe care intenţiona să îl cedeze. Titlurile au fost vândute la 0,39 lei/acţiune, preţ cu 6% sub ultima cotaţie de joi, astfel că Fondul a încasat 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro). Banii încasaţi vor fi utilizaţi de Fondul Proprietatea pentru răscumpărarea de acţiuni proprii.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost tranzacţionate vineri la preţuri în scădere uşoară, iar atenţia investitorilor a fost axată din nou doar pe câteva titluri. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat doar acţiunile emise de 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,96%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,18% sub nivelul de joi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu numai 0,16%.

Totodată, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,69%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,4% sub nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 24,4 milioane lei (5,6 milioane euro), valoare la jumătatea rulajului de joi, de 51,4 milioane lei (11,8 milioane euro). Aproape 60% din lichiditatea de vineri a fost asigurată de un deal cu 2,54% din acţiunile Ropharma (4,8 milioane lei) şi tranzacţiile cu titlurile Fondului Proprietatea (6,8 milioane lei) şi OMV Petrom (2,8 milioane lei, din care un deal de 288.000 de lei).

Rulajul şedinţei de joi a fost susţinut în principal de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (30,6 milioane lei, din care şase deal-uri de 21,8 milioane lei) şi Erste (4,8 milioane lei). Aceste titluri au acoperit aproape 70% din rulajul de joi.

După închiderea şedinţei, în sistemul Bursei au fost înregistrate rezultatele operaţiunii prin care Fondul Proprietatea a vândut pachetul de 1,11% din acţiunile OMV Petrom, pentru 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro). Astfel, lichiditatea totală a BVB a urcat la 271,1 milioane lei (62,4 milioane euro). Pachetul de acţiuni OMV Petrom a fost vândut prin 74 de tranzacţii.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 51.000 de lei, valoare de şase ori sub rulajul de joi, de 300.000 de lei.

După închiderea şedinţei, în sistemul pieţei, pe segmentul destinat ofertelor publice au fost transferate acţiuni reprezentând 92,91% din acţiunile Uzinele Chimice Govora - Ciech ChemicalGroup (UZIM), pachet similar celui deţinut de firma CIECH, înregistrată în Polonia. Tranzacţia a fost realizată pentru 37,7 milioane lei, la preţul de 0,28 lei/acţiune, respectiv cu 16,67% peste cotaţia anterioară din piaţă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO