Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Petrom, în scădere cu 4% după ce Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să vândă un pachet mare de acţiuni

Acţiunile Petrom, în scădere cu 4% după ce Fondul...

Autor: Cristian Hostiuc

23.09.2016, 15:43 1811

Acţiunile Petrom au scăzut cu aproape 4% vineri, tranzacţionându-se la 0,2480 lei/ 0,2490 după ce Fondul Proprietatea, al doilea acţionar după statul român, a anunţat că vrea să vândă o parte din acţiunile pe care le deţine printr-o ofertă publică pe bursa de la Bucureşti şi pe bursa de la Londra.

Fondul Proprietatea deţine 19% din Petrom, pachet care valorează în acest moment 620 mil. euro.

Anunţul privind intenţia de vânzare a fost o surpriză pentru piaţă, având în vedere că Petrom se tranzacţionează la un preţ extrem de scăzut în urma scăderii barilului de ţiţei.

În urmă cu un an şi jumătate Fondul Proprietatea a vrut să scoată la vânzare acţiunile pe care le deţine, atunci când preţul era în jurul a 0,4 lei/acţiune, dar a pierdut fereastra de oportunitate, iar preţul barilului a început să scadă.

Fondul Proprietatea nu a anunţat cât vrea să vândă din pachetul de 19% din Petrom, dar oricum, orice procent pus pe piaţă va îmbunătăţi mări free float-ul şi va îmbunătăţi lichiditatea.

Petrom, deşi istoric a avut rezultate bune (în 2014 a raportat un profit de 1 mld. euro), numărul scăzut de acţiuni disponibile pentru tranzacţionare a făcut ca preţul să fie penalizat.

Petrom are o capitalizare de 3,3 mld. euro, fiind în acest moment cea mai valoroasă companie românească de pe bursă.

Grupul austriac OMV este principalul acţionar, cu 51% din acţiuni, iar Petrom este principalul activ al grupului.

Oferta de vânzare de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea va fi coordonată la nivel local de cea mai influentă bancă de investiţii americane, Goldman Sachs, iar ca brokeri au fost angajaţi Erste Group, BCR şi Wood & Co, intermediarul ceh care este ”brokerul de casă” al Fondului Proprietatea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO