Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Petrom, plus 26% de la începutul anului

Acţiunile Petrom, plus 26% de la începutul anului

Autor: Andrei Chirileasa

10.02.2012, 00:06 1056

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, au crescut cu 26% de la începutul anului, apropiindu-se de preţul de 0,37 lei, la care statul a încercat să vândă un pachet de 9,84% din companie, în iulie 2011.

Dacă acţiunile vor depăşi acest prag, este posibil ca statul să reia oferta de vânzare a pachetului de acţiuni, mai ales în contextul în care interesul pentru acţiunile Petrom a crescut în ultima perioadă, fiind susţinut de creşterea preţului ţiţeiului şi de rezultatele record pe care compania este aşteptată să le raporteze pentru 2011.

"Guvernul este nerăbdător să strângă bani aşa încât există perspective să reia vânzarea pachetului la Petrom", spune Tamas Pletser, analist pe sectorul de petrol şi gaze la ING.

Nu este însă clar dacă statul va continua tot cu ruşii de la Renaissance, contestaţi pentru eşecul de anul trecut, sau dacă va selecta un nou intermediar, ceea ce ar amâna derularea ofertei. Petrom are în prezent o capitalizare de 4,77 mld. euro, iar pachetul de 9,84% din acţiuni este evaluat la 470 mil. euro, însă analiştii susţin că statul va trebui să accepte un discount faţă de preţul de pe bursă pentru a vinde acţiunile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO