Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Romgaz au scăzut în primele ore de tranzacţii cu până la 3,8%, după anunţul FP

Acţiunile Romgaz au scăzut în primele ore de...

Autor: Marius Oncu

20.10.2015, 12:29 1206

Cotaţia Romgaz a coborât marţi până la un minim de 29,3 lei/unitate, în scădere cu 3,77% faţă de închiderea de 30,45 lei/titlu din şedinţa de luni. Preţul acţiunilor şi-a revenit ulterior parţial, schimburile fiind realizate în jurul orei 12:00 la 29,55 lei/unitate, în declin cu 3% comparativ cu ziua anterioară.

"Este similar cu ceea ce s-a întâmplat cu OMV Petrom (SNP) când a anunţat FP că vinde acţiuni ale companiei. Când intră în piaţă o cantitate de acţiuni atât de mare scade preţul. De asemenea, vânzarea se face printr-un plasament privat accelerat, deci va fi un discount faţă de piaţă. Scăderea este conjuncturală şi preţul îşi va reveni probabil în perioada următoare. O revenire depinde însă şi de preţul la care va vinde Fondul Proprietatea", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.

Fondul Proprietatea a anunţat luni seară deschiderea unui plasament privat accelerat pentru vânzarea unui pachet de până la 3,78% din acţiunile Romgaz, valorea participaţiei fiind de 444 milioane lei (100,4 milioane euro) la cotaţia din închiderea şedinţei de luni. Plasamentul accelerat este adresat exclusiv investitorilor calificaţi.

Cele 14.582.000 acţiuni care fac obiectul tranzacţiei reprezintă 37,83% din deţinerea Fondului la Romgaz. Potrivit celor mai recente date disponibile, Fondul Proprietatea deţine 38.542.960 acţiuni la Romgaz, reprezentând 10% din titlurile companiei. Producatorul de gaze naturale este controlat de stat, prin Ministerul Energiei, cu o deţinere de 70%.

Fondul Proprietatea a vândut şi în iunie anul trecut, prin plasament privat, un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz, preţul rezultat în urma operaţiunii având un discount de aproape 6% faţă de cotaţia bursieră anterioară anunţului. FP a atras 644,6 milioane lei (198,6 milioane dolari) în urma tranzacţiei.

De asemenea, în iulie anul trecut, Fondul a vândut prin plasament privat participaţia de 13,5% deţinută la Transelectrica (TEL), pentru 212,7 milioane lei (48,5 milioane euro), la un preţ cu 8% sub cotaţia bursieră de la sfârşitul şedinţei anterioare publicării anunţului, iar în august 2014 a cedat 23,6% din compania de transport de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE) pentru 99,8 milioane lei (22,5 milioane euro), cu un discount al preţului pe acţiune de 8% faţă de cotaţia din piaţă înaintea anunţării planului de vânzare.

Fondul a vândut anul trecut integral participaţiile deţinute la Erste Group Bank (EBS), Raiffeisen Bank, Resib (RESI), Turdapan (TUSB), Transelectrica, Transilvania-Com şi Severnav (SEVE), precum şi parţial din deţinerile la Romgaz, Conpet, Oil Terminal (OIL) şi Primcom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO