Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile SIF Banat-Crişana au pierdut 13% în două zile după ce investitorii au rămas fără dividende

Acţiunile SIF Banat-Crişana au pierdut 13% în două...

Autor: Monica Juganaru

26.04.2013, 00:04 1505

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere cu 0,59% şedinţa de joi 25 aprilie, într-o piaţă cu lichiditate în creştere, susţinută în proporţie de 30% de un transfer deal cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), în sumă de 9,57 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 33,51 milioane lei (7,7 milioane euro), valoare de două ori mai mare faţă de rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro).

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 0,61% mai jos faţă de miercuri, iar indicele extins al Bursei BET-XT a închis cu 1,01% sub nivelul de referinţă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprie­tatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 1,08%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,6%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 1,44%. Acţiunile SIF Banat-Crişana au continuat să scadă în şedinţa de joi, marcând un minus de 4% după ce miercuri a scăzut cu 9% în contextul în care acţionarii SIF1 au aprobat în AGA ca întreg profitul să fie reinvestit şi nu distribuit sub formă de dividende. În ultimele două zile, acţiunile SIF1 au scăzut cu 12,9%.

Acţiunile Fondul Proprietatea au fost suspendate de la tranzacţionare până la ora 14:50, pentru întrunirea adunării generale a acţionarilor.

Acţionarii FP au ales joi doi noi membri în comitetul reprezentanţilor, respectiv pe fostul ambasador al SUA la Bucureşti Mark Gitenstein şi pe directorul general al Oracle Sorin Mîndruţescu.

O altă decizie a AGA a vizat distribuirea unui dividend brut de 0,0408 lei/acţiune din profitul de anul trecut, cu 5,9% peste cel acordat în 2012. Astfel, Fondul va acorda dividende în valoare cumulată de 562,1 milioane lei.

Totodată, acţionarii au aprobat unele modificări ale actului constitutiv care schimbă procedura de înlocuire a administratorului unic.

Astfel, mandatul administratorului nu va mai fi reînnoit automat, ci se va organiza AGA cu cel puţin şase luni înainte de expirarea mandatului lui Templeton. Mandatul Templeton expiră pe 29 septembrie 2014.

Acţiunile Fondului Proprietatea au revenit la tranzacţionare şi au încheiat şedinţa bursieră de joi în stagnare, la 0,66 lei, pe un rulaj de 4,27 milioane lei.

Titlurile FP au făcut însă şi obiectul unui transfer deal, în valoare de 9,57 milioane lei. Acţiunile au fost cedate la un preţ tot de 0,66 lei.

Titlurile Erste Bank (EBS) au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, cu operaţiuni de 6,44 milioane lei. Preţul acestor acţiuni a coborât cu 0,1%, la 104 lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au fost de asemenea suspendate de la tranzacţionare pentru întrunirea unei AGA în care urma să fie aleşi noi membri ai consiliului de administraţie şi să se voteze dividendele pe care compania ar urma să le distribuie din profitul de anul trecut. AGA nu s-a întrunit joi, la prima convocare, deoarece prezenţa la vot a fost de 15,25%, faţă de minimul necesar, de 50%. AGA se va derula vineri, când nu mai este necesară o prezenţă minimă la vot.

Întrucât AGA nu s-a întrunit, acţiunile SIF Muntenia au reintrat la tranzacţionare la ora 11:20, iar titlurile au închis la un preţ de 0,73 lei, în scădere cu 2,67%.

Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de joi în creştere, investitorii analizând rezultatele trimestriale raportate de companii şi datele privind scăderea puternică a solicitărilor pentru indemnizaţii de şomaj în Statele Unite, săptămâna trecută, transmite Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO