Acţiunile Transelectrica sunt codaşele indicelui bursier BET. Profitul companiei pe 2017 ar putea fi erodat de noile reglementări de tarifare

16 iun 2017 Autor: Liviu Popescu

Acţiunile Transelectrica au minus 1% de la începutul anului, singura evoluţie negativă din cele 12 companii ale indicelui BET Preţul acţiunilor a pierdut teren în ultimele şedinţe pe fondul noului proiect de ordine al ANRE cu privire la diminuarea tarifelor de transport Scăderile vin după alţi doi ani de reducere şi sunt mai ample decât cele propuse de Transelectrica „Au crescut temerile cu privire la deteriorarea performanţelor în 2017“ Pe termen lung, rezultatele vor depinde de măsura în care vor fi implementate investiţiile de 1 mld. lei în trei ani, susţin analiştii.

Acţiunile companiei de stat Transelectrica (TEL), monopol na­tural pe piaţa ro­mânească de energie electrică, afişează cea mai slabă evo­luţie de la începutul anului din rândul celor 12 companii ale principalului indice bursier românesc. După trecerea perioadei de înregistrare a acţionarilor, din 7 iunie, titlurile Transelectrica au scăzut în urma apariţiei unui proiect cu privire la scăderea tarifului mediu de transport. Pe 9 iunie acţiunile companiei pier­deau 4% la bursă pe fondul anunţului făcut de Autoritatea Naţională de Re­gle­mentare în domeniul Energiei (ANRE) cu privire la scăderea tarifului me­diu de transport cu 9,8% şi la redu­cerea tarifului de sistem cu 18,3% în perioada iulie 2017 - iunie 2018. Iar noile reglementări pot eroda profita­bilitatea. „Aceste scăderi vin după alţi doi ani de reducere a tarifelor şi sunt mai ample decât cele propuse de OTS (operatorul de transport sistem - n. red.). Prin urmare, au crescut temerile cu privire la deteriorarea perfor­manţelor financiare în anul curent“, explică Daniela Ropota, responsabil departamentul analiză din cadrul In­tercapital. ANRE susţine că a fost nece­sară reducerea acestor tarife reglementate ca urmare a creşterii con-sumului, a scăderii investiţiilor făcute în reţeaua de transport şi a scăderii pre-ţurilor la energia necesară consumului propriu tehnologic.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.06.2017

 

Cuvinte cheie:
actiuni
, transelectrica
, bet
, companie
, indice
, profit
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide