Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Transgaz au urcat cu 3,4%, după ce FP a vândut titlurile deţinute la companie

Acţiunile Transgaz au urcat cu 3,4%, după ce FP a...

Autor: Stefan Musgociu

12.12.2013, 13:58 453

Fondul Proprietatea a anunţat, joi dimineaţă, că a vândut, printr-un plasament privat, tot pachetul de acţiuni deţinute la Transgaz, pentru 303,51 milioane lei (68,2 milioane euro). Titlurile, reprezentând 14,98% din capitalul transportatorului de gaze, au fost vândute la un preţ de 172 lei, cu 3,3% mai jos faţă de închiderea de miercuri.

Totodată, preţul este cu 9,66% sub cotaţia acţiunilor anterior anunţului FP de săptămâna trecută, privind posibilitatea de a vinde o parte sau toate acţiunile deţinute la Transgaz. Fondul a anunţat, ulterior, că vrea să vândă aproximativ 10% din acţiunile Transgaz, cu menţiunea că ar putea modifica mărimea pachetului vizat.

După anunţul făcut joi dimineaţă privind vânzarea tuturor acţiuni Transgaz, acţiunile transportatorului de gaze naturale au urcat pe bursă cu aproape 3% încă de la deschidere. Cel mai mare preţ plătit în prima parte a zilei pentru acţiunile Transgaz, de 185,5 lei, a fost cu 4,3% peste închiderea de miercuri.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni Transgaz de 3,8 milioane lei, sumă din care 2,1 milioane lei reprezintă un deal. Tranzacţia negociată a fost efectuată la preţul de 183,6 lei, cu 3,2% peste închiderea de miercuri.

Evoluţia acţiunilor Transgaz a amplificat la 1,56% creşterea indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,52%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,24%.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au consmenat variaţii uşoare. Indicele BET-XT a crescut cu 0,42%, iar BET-BK a urcat cu 0,29%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 29 milioane lei (6,5 milioane euro), de aproape cinci ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 6,3 milioane lei (1,4 milioane euro). Mai mult de 90% din lichiditatea pieţei au reprezentat transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,7 milioane lei), Romgaz (6,4 milioane lei), OMV Petrom (6,2 milioane lei), BRD (3,3 milioane lei, din care un deal de 2,6 milioane lei) şi Transgaz (3,8 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut foarte uşor, cu 0,12%, la 0,836 lei, fără un efect vizibil la anunţul privind vânzarea acţiunilor Transgaz.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în coborâre cu până la 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO