Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Wells Fargo, una dintre cele mai mari bănci ale lumii, au scăzut cu peste 5% într-o săptămână

Acţiunile Wells Fargo, una dintre cele mai mari bănci...

Autor: Dan Grigore Ivan

21.09.2016, 00:05 642

Wells Fargo, a doua bancă a Statelor Unite ale Americii în prezent, a fost lovită de un scandal care a ajuns până la clădirea Capitoliului de la Washington, în timp ce acţiunile uneia dintre cele mai puternice instituţii financiare din lume s-au depreciat cu 5,21% în ultima săptămână la New York, ajungând la o capitalizarea bursieră de 228,52 miliarde dolari, cu 7,64 miliarde mai puţin decât J.P Morgan Chase.

Wells Fargo a fost amendată cu 185 milioane dolari pentru că angajaţii bănci au deschis mai multe conturi în numele clienţilor, fără a le cere acordul, cu scopul de a atinge ţintele de vânzări trasate de manageri.

De asemenea, banca va mai plăti 5 milioane de dolari către clienţi direct implicaţi. Sumele nu reprezintă vreo problemă pentru Wells Fargo, însă scandalul care s-a iscat a evaporat deja 9 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a băncii, pierzând astfel titlul de cea mai valoroasă bancă din ţările dezvoltate, şi permiţându-i băncii J.P Morgan Chase să acceadă pe prima poziţie pentru prima oară în trei ani. Mai mult, sunt voci care cer demisia CEO-ului John Stumpf, iar zvonurile privind posibilele schimbări strategice şi organizaţionale prin care banca va încerca să răspundă criticilor măresc confuzia printre investitori.

Wells Fargo a înregistrat un profit de 22,89 miliarde dolari în 2015, în condiţiile în care a avut încasări de 90,03 miliarde dolari. Printre acţionarii băncii americane se numără holdingul Berkshire Hathaway, controlat de miliardarul Warren Buffet, cu o participaţie de 9,51%, fondurile de investiţii Vanguard Group cu 5,71% sau BlackRock cu 3,49%.

În şedinţa de tranzacţionare de luni titlurile băncii s-au apreciat cu 1,28%, în condiţiile în care de la începutul acestui an o acţiune Wells Fargo valorează cu 15,36% mai puţin. Dan Grigore Ivan

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO