Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Zentiva au crescut cu aproape 15% la Bursă, după ce acţionarul majoritar a anunţat ieri o oferă publică de cumpărare

Acţiunile Zentiva au crescut cu aproape 15% la Bursă,...

Autor: Roxana Rosu

15.12.2017, 14:03 1349

Acţiunile compa­niei farmaceutice Zentiva (SCD) au crescut astăzi cu aproape 15% pe Bursă, la 3,3 lei titlu, după ce acţionarul majoritar, grupul Sanofi, a anunţat ieri că do­reşte să iniţieze o ofertă publică de cum­părare, la un preţ per acţiune de 3,5 lei.

În joc sunt 76,5 milioane de acţiuni ale minoritarilor, adică 18,3% din capital . Sanofi spune că are deja un acord cu acţionari care deţin 10,4%.

„Subscrierea în cadrul unei oferte publice de cumpărare, în întregime, cu titlu exclusive şi liber de orice sarcini şi orice alte drepturi ale unor terţe părţi, a dreptului de proprietate asupra tuturor acţiunilor deţinute de aceştia în cadrul Zentiva SA, precum şi cu privire la orice alte acţiuni suplimentare emise de Zentiva SA şi pe care acţionarii mi­noritari le pot deţine la data ofertei pu­blice de cumpărare, cu condiţia ca preţul de cumpărare oferit în cadrul ofertei publice de cumpărare să fie 3,5 RON/ acţiune precum şi ca oferta publică de cumpărare să fie lansată în cel mult 60 zile lucrătoare de la data de 14 de­cembrie 2017 („Perioada de Angaja­ment“)“, se arată în anunţul Zentiva.

Zentiva are o capitalizare bursieră de 1,19 miliarde lei, acţionarul majoritar fiind Venoma Holdings din Cipru, cu 50,9% din acţiuni, urmat de Zentiva, cu sediul în Olanda, 23,9%, şi Sanofi-Avensis Europe cu 6,7% .Compania a raportat pentru 2016 o cifră de afaceri de 415,72 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de 2015 şi un profit net de 72,4 milioane de lei, faţă de 46,19 milioane de lei în anul precedent.

De la începutul anului, preţul acţiunii a crescut cu 47%, valaorea tranzacţiilor totalizând 3,6 milioane de lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO