Burse - Fonduri mutuale

Activele nete ale Societăţilor de Investitii Financiare au crescut în iunie cu 4,7%

Activele nete ale Societăţilor de Investitii Financiare...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

23.07.2018, 18:11 208

Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci Societăţi Financiare (SIF) a fost de 8,46 miliarde de lei, în creştere cu 4,7% faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul lunii mai, anunţă un comunicat transmis luni de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România.

„Urmărind evoluţia activelor nete unitare în luna raportată se observă că cele cinci SIF au înregistrat exclusiv evoluţii pozitive, fiind consemnate creşteri de 9,4% la SIF Muntenia, 6% la SIF Moldova, 4% la SIF Banat-Crişana, 3,7% la SIF Transilvania şi de 1,8% la SIF Oltenia”, anunţă Asociaţia.

Evoluţia preţurilor de închidere comparativ cu cele ale lunii precedente a fost pozitivă, fiind consemnate creşteri de 15% la SIF Moldova, 7,2% la SIF Banat-Crişana, 6,1% la SIF Oltenia, 2,9% la SIF Transilvania şi de 1,6% la SIF Muntenia, iar discontul la care sunt tranzacţionate în piaţă acţiunile celor cinci SIF se situează între 25% pentru SIF Moldova şi 56,7% pentru SIF Muntenia.

„Analizând structura activelor la sfârşitul lunii iunie observăm că, pe total SIF, investiţiile financiare pe termen scurt au crescut cu 2,6% faţă de luna mai, până la 6,23 de miliarde de lei, ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a scăzând la 69,6% în luna iunie, de la 70,5% în luna precedent”, anunţă sursa citată.

Conform Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, analizată pe fiecare SIF în parte, ponderea acţiunilor cotate din portofoliu în total active la finalul de iunie se prezintă astfel: SIF Transilvania cu 90,4% (88,9% anterior), SIF Moldova cu 69,5% (71,9% anterior), SIF Banat-Crişana cu 68,8% (70,7% anterior), SIF Muntenia 62% (68% anterior) şi SIF Oltenia cu 61,5% (61,9% anterior).

„În acelaşi timp, acţiunile necotate pe total SIF, care însumau la sfârşitul lunii mai aproximativ 1,23 de miliarde de lei, au crescut până la 1,24 miliarde de lei, având o pondere de 13,8% - în scădere de la 14,3% (la finalul lunii precedente). Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni s-a regăsit la SIF Oltenia, unde acestea au avut valoarea de 642 mil. lei, iar cea mai mică la SIF Transilvania, de 75 mil. lei”, arată documentul citat.

La finalul lunii iunie, capitalizarea bursieră la nivelul celor cinci SIF a fost de 5 mld. lei, în creştere cu 7,8% faţă de nivelul lunii mai. Exprimată în euro, capitalizarea la finele lunii raportate a fost de 1,1 mld., cu 7,5% mai mare decât nivelul lunii precedente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO