Burse - Fonduri mutuale

Activele SIF2 şi SIF4 au scăzut cu 5% în iunie trase în jos de acţiunile Erste

Activele SIF2 şi SIF4 au scăzut cu 5% în iunie trase...

Autor: Roxana Pricop

14.07.2013, 19:21 584

SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au încheiat luna iunie cu active nete mai mici cu câte 5%, în principal din cauza scăderilor înregistrate de acţiunile băncii austriece Erste Group care deţin o pondere importantă în portofoliul celor două societăţi de investiţii financiare.

Luna trecută, acţiunile Erste Group, acţionarul majoritar la BCR, au pierdut 14,4% în lei. Scăderea titlurilor Erste Group a survenit pe fondul anunţului că banca are nevoie de 660 mil. euro de la acţionari în trimestrul al treilea pentru a putea returna ajutorul de stat primit în 2009 şi de la investitori privaţi, într-un moment când piaţa se confrunta cu o criză acută de lichiditate. Erste şi-a redus şi ţinta de profit operaţional pentru acest an, estimând o scădere cu 5% faţă de anul anterior. Cele două anunţuri au fost primite negativ de investitorii de pe bursele de la Viena şi de la Bucureşti unde este listată bancă austriacă.

Cum acţiunile Erste Bank deţin o pondere de circa 20% din activele nete ale patru dintre SIF-uri, scăderile din iunie au influenţat negativ rezultatele SIF-urilor. Moldova şi Muntenia sunt primele SIF-uri care au raportat pe bursă situaţia activelor la finalul lunii iunie.

Astfel, SIF Moldova a raportat o valoare a activelor nete de 1,067 miliarde de lei la finalul lunii iunie, cu 5% mai puţin decât la finalul lunii mai. SIF Moldova deţinea un pachet de 2,74 milioane de acţiuni la Erste Bank, cu 200.000 de acţiuni mai puţin decât la finalul lunii martie. Acţiunile Erste Bank deţin o pondere de 23% în activele nete ale SIF2. Raportat la începutul anului, activele SIF2 au scăzut cu 4%. Pentru primele şase luni din an, SIF Moldova a raportat un profit de 83,1 milioane de lei, sub rezultatul record de 128,8 milioane de lei raportat în primul semestru al anului 2012.

SIF Muntenia a încheiat luna iunie cu active de 1,021 miliarde de lei, cu aproape 50 milioane de lei mai puţin decât la finalul lunii mai. Societatea nu a publicat pe bursă situaţia detaliată a investiţiilor, însă la finalul lunii mai SIF4 avea 1,9 milioane de acţiuni Erste Group. Pachetul de acţiuni reprezintă o pondere de 16,86% în activele totale ale societăţii. În primele şase luni, SIF4 a înregistrat un profit de 36,9 milioane de lei, sub cele 52 milioane de lei câştigate în primul semestru al anului trecut.

Cele două SIF-uri au primit acţiunile Erste Group de la grupul austriac pentru vânzarea acţiunilor deţinute la BCR. SIF-urile erau cei mai importanţi acţionari minoritari ai BCR, cu circa 30% din capitalul băncii, însă patru dintre SIF-uri şi-au vândut participaţiile de câte 6% din BCR pentru 123 milioane de lei şi câte 1% din Erste Group.

După scăderea din luna iunie, acţiunile Erste Group şi-au revenit pe bursa austriacă, înregistrând un avans de la 19,3 euro/acţiune pe 3 iulie până la 21,2 euro/acţiune pe 12 iulie. Pentru că patru SIF-uri – Banat-Crişana, Moldova, Transilvania şi Muntenia – sunt acţionare, acestea trebuie să aducă 18,6 mil. euro la capitalul Erste pentru a-şi putea menţine participaţiile la banca austriacă. Până în prezent, doar SIF Moldova şi-a făcut public refuzul de a participa la majorarea de capital.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO