Burse - Fonduri mutuale

Administratorii de fonduri au încasat aproape 70 mil. euro

Administratorii de fonduri au încasat aproape 70 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

19.12.2012, 00:07 605

Administratorii de fonduri mutuale, managerii de fonduri de pensii, Franklin Templeton - administratorul Fondului Proprietatea şi SAI Muntenia Invest, care gestionează activele SIF Muntenia, au încasat în acest an comisioane cumulate de peste 300 mil. lei (67 mil. euro), semnificativ mai mari decât anul trecut, conform calculelor ZF.

Veniturile administratorilor de fonduri mutuale au urcat la circa 130 mil. lei, de la 100 mil. lei în 2011, în condiţiile în care şi activele au crescut cu 40%, la 11,4 mld. lei. Creşterea activelor a venit mai ales din banii noi aduşi de clienţi, în condiţiile în care randamentul mediu la nivel de piaţă (ponderat cu valoarea activelor) este sub 10%, deoarece cele mai mari active le au fondurile cu profil conservator.

Şi veniturile administratorilor de pensii private au urcat puternic, spre 120 mil. lei, pe seama creşterii cu 44% a activelor administrate. Astfel, administratorul fondurilor de pensii ING a ajuns la venituri de 47 mil. lei la active de 3,69 mld. lei având cele mai mari afaceri de pe piaţă.

Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri mutuale, este al doilea, cu încasări de circa 40 mil. lei la active de 3,67 mld. lei.

Franklin Templeton, care are pe mână cele mai mari active din România, 12,7 mld. lei la Fondul Proprietatea, este doar pe locul al treilea la venituri, cu 34 mil. lei.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO