Burse - Fonduri mutuale

Administratorul Fondului Proprietatea propune ca suma de 648 milioane lei din profitul de anul trecut să rămână la dispoziţia fondului

Administratorul Fondului Proprietatea propune ca suma de...

Autor: Monica Juganaru

07.03.2014, 10:21 1054

Fondul a obţinut anul trecut un profit de 682,15 milioane lei, cu 20,3% mai mare faţă de rezultatul înregistrat pentru anul 2012, susţinut de vânzarea participaţiei la Transgaz.

Un procent de 5%, respectiv 34,1 milioane lei lei, va fi transferat la rezerve legale, astfel că suma de 648,04 miioane lei ar urma să rămâna la dispoziţia Fondului.

Acţionarii au aprobat în AGA din 3 februarie diminuarea capitalului social de la 13,53 miliarde lei la 12,86 miliarde lei prin reducerea valorii nominale a acţiunilor Fondului de la 1 leu pe acţiune la 0,95 lei şi distribuirea către acţionari a diferenţei de 0,05 lei pe acţiune.

Distribuţia de 0,05 lei pe acţiune ar fi echivalentul valorii unui potenţial dividend pentru anul 2013, iar plata ar trebui să înceapă în termen de 30 de zile după ce diminuarea capitalului va intra în vigoare.

"O astfel de distribuire de numerar către acţionari este o opţiune mai eficientă din punct de vedere fiscal pentru acţionarii Fondului. Pe baza înţelegerii actuale a legislaţiei fiscale din România, nu vor exista impozite în România pentru Fond sau pentru acţionarii săi în legatură cu această distribuire, ceea ce înseamnă că numerarul încasat de acţionari va fi mai mare cu impozitul care s-ar reţine în cazul dividendelor", se arată într-un raport FP transmis vineri.

Diminuarea capitalului social este supusă avizării ASF, iar dacă această avizare, sau dacă un litigiu sau orice alt eveniment vor întârzia sau vor bloca distribuirea de numerar, administratorul fondului poate lua în considerare propunerea unei distribuiri de dividende din profiturile nerepartizate ale anului 2013, pentru a se asigura că acţionarii vor primi o distribuire anuală în numerar, precizează sursa citată.

Administratorul Fondului a primit aprobarea din partea acţionarilor în AGA din noiembrie pentru lansarea celui de-al treilea program de răscumpărare şi vrea să propună în AGA din 28 aprilie autorizarea celui de-al patrulea program de răscumpărare, pentru maxim 10% din capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO