Burse - Fonduri mutuale

AeRo, sistemul de tranzacţionare pentru start-up-uri, aşteaptă ok-ul ASF pentru a decola

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB:  Consultanţii autorizaţi vor căuta emitenţi în vederea listării.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB: Consultanţii autorizaţi vor căuta emitenţi în vederea listării.

Autor: Roxana Pricop

09.10.2014, 19:30 1784
Reglementările necesare pentru funcţio­narea sistemul alternativ de tranzac­ţio­nare (ATS) AeRO, destinat companiilor mici în căutare de finanţare, sunt în curs de apro­bare la Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF).

Conducerea BVB are în plan să lanseze sistemul alternativ până la finalul anului, mo­men­tul urmând să coincidă cu listarea unei com­panii pe această piaţă.

Între timp, BVB şi compania de con­sul­tan­ţă şi audit EY România s-au aliat pentru a con­vinge antreprenorii de avantajele finan­ţării prin listarea la bursă. Cele două com­panii  au organizat două conferinţe, una la Bucureşti şi una la Cluj-Napoca.

Pentru a se lista pe sistemul alternativ, micii antreprenori vor avea nevoie de un con­sul­tant autorizat de BVB care îi va pregăti pentru intrarea la tranzacţionare, dar şi pentru viitoa­rele proceduri de companie listată. Con­sultanţii autorizaţi vor continua să asiste compania după listare pentru îndeplinrea cerinţelor de raportare. Brokerii, consultanţii sau auditorii pot fi consultanţi autorizaţi.

Criteriile minime pentru listare sunt un free-float de cel puţin 10% sau minimum 30 de acţionari, precum şi o capitalizare anticipată de cel puţin 250.000 de euro.

„Piaţa AeRO va fi semnificativ mai bună decât ceea ce avem în prezent, vor fi criterii diferite de cele pe care le aplicăm acum emi­ten­ţilor. Noua arhitectură va include, de ase­menea, consultanţi autorizaţi, care vor căuta emitenţi în vederea listării şi vor fi în per­ma­nent contact cu emitenţii chiar şi după lis­tare“, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul ge­neral al BVB.

„Companiile mici şi mari sunt în căutare continuă a unor soluţii pentru accesarea de capital de finanţare“, a spus Mihai Pop, ma­nager în departamentul Transaction Advisory Services din cadrul EY România.

Pentru ca firmele listate pe sistemul alter­na­tiv să fie cât mai vizibile, BVB va intro­duce un indice pentru AeRO alături de alte instru­mente informative şi de investiţii. Companiile vor beneficia de sistemul de tranzacţionare Arena, împreună cu toate evoluţiile ulterioare ale platformei, cursuri de formare privind raportarea şi transparenţa derulate de Institutul de Guvernanţă Corporativă al BVB, întâlniri cu investitorii, precum şi forumuri sau congrese pentru investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO