Burse - Fonduri mutuale

Afacerile companiilor de la Bursa au crescut pentru prima data

16.05.2010, 23:04 27

Rezultatele raportate de companiile de pe Bursa la finelesaptamanii trecute au evidentiat prima crestere pe ansamblu abusinessurilor in primele trei luni din acest an comparativ cuacelasi interval din 2009, dupa mai multe trimestre in care acesteas-au aflat in declin pronuntat.

"Optimismul a fost cuvantul de ordine in bugetele companiiloranul acesta, mai ales in ceea ce priveste consumul intern, care vafi sub presiunea ajustarilor bugetare", spune Mihai Caruntu, sefuldepartamentului de analiza pe piata de capital al BCR.

Afacerile cumulate a 74 de companii listate s-au majorat inprimul trimestru cu 6,5%, pana la 9,4 mld. lei (2,3 mld. euro),potrivit unei statistici a ZF. In ultimul trimestru din 2009,afacerile cumulate ale companiilor de la Bursa scazusera cu 28%,excluzand Petrom, care in acelasi interval consemnase o contractiea afacerilor de 9,5%.

Mai mult de jumatate din companii au continuat insa sainregistreze cifre de afaceri in scadere, in special businessurilemici avand de suferit. Totodata, foarte putine companii si-aumajorat profiturile, cresterile survenind mai ales in domenii putinconcurentiale, precum cel al utilitatilor, respectiv sectorul depetrol si gaze.

De exemplu, profitul Petrom a urcat de peste doua ori in primultrimestru, ajungand la 807 mil. lei (196,1 mil. euro), la o cifrade afaceri cu 2% mai mare, de 3,9 mld. lei (956 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO