Burse - Fonduri mutuale

Afacerile Teraplast au scăzut cu 11% în S1 pe fondul blocajului din infrastructură

Afacerile Teraplast au scăzut cu 11% în S1 pe fondul...

Autor: Cristina Bellu

01.08.2017, 10:54 236

Grupul Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor, a raportat în primele şase luni ale anului un profit net de 7,89 mil. lei, în scădere cu 59% faţă de perioada similiară a anului trecut, la o cifră de afaceri de 171,6 mil. lei faţă de 192,7 mil. lei în S1/2016.

Scăderea cifrei de afaceri s-a datorat în principal reducerii vânzărilor din domeniul lucrărilor de infrastructură, pe fondul blocajului existent în acest sector.

Astfel, dacă în primul semestru al anului trecut Teraplast a realizat vânzări de 43 mil. lei pe segmentul menţionat, în perioada similară a acestui an compania a realizat vânzări de doar 23 mil. lei.

“Blocajul din infrastructură continuă să influenţeze negativ business-ul Teraplast, iar din informaţiile pe care le deţinem în acest moment nu vor exista îmbunătăţiri semnificative în urmatoarea jumătate a anului., explică Mirela Pop, directorul general al Teraplast.

Aceasta spune că pentru a compensa scăderile din infrastructură Grupul intenţionează să crească aportul businessurilor achiziţionate în prima jumătate a anului, repectiv al fabricii de panouri TeraSteel din Serbia şi al producătorului de ţiglă metalică Depaco, unde Teraplast are o participaţie de 60%.

“Anticipăm că fabrica de panouri TeraSteel Serbia va aduce anul acesta un plus de aproape 4 mil. de euro în cifra de afaceri consolidată, iar Depaco va avea de asemenea o contribuţie importantă.

Cheltuielile Grupului cu salariile s-au situat la un nivel apropiat cu cel din 2016, chiar dacă nivelul producţiei nu a fost similar.

“Am decis să păstrăm oamenii din producţie pentru că în domeniul nostru specializarea unui angajat poate dura câteva luni, iar piaţa muncii din zonă este extrem de competitivă.”, spun reprezentanţii Teraplast.

Investiţia în fabrica din Serbia şi achiziţia a 60% din Depaco au fost finanţate prin împrumuturi bancare. De asemenea Grupul a realizat investiţii importante în imbunătăţirea facilităţilor de producţie existente, investiţii care vor continua şi în a doua jumătate a anului. Astfel, împrumuturile au ajuns la nivelul de 160 mil. lei la 30 iunie 2017.

În primele şase luni ale anului, Teraplast a realizat investitii de 31 mil. lei in echipamente, bugetul de investiţii pe tot anul fiind de 84 mil. lei.

Grupul Teraplast activeaza pe pietele de instalatii si amenajari, profile tamplarie, panouri sandwich si structuri metalice zincate, tamplarie termoizolanta si granule PVC si detine pozitii de top pe o mare parte din aceste piete. Compania-mama Teraplast este lider de piata pe segmentele de canalizari exterioare si granule, si este al doilea jucator de pe piata de canalizari interioare. Subsidiara TeraSteel este al doilea jucator de pe piata de panouri sandwich si liderul pietei de structuri metalice zincate

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO