Burse - Fonduri mutuale

AIPC despre consolidarea de la SIF Moldova: „Este o expropriere”

AIPC despre consolidarea de la SIF Moldova: „Este o...

Autor: Roxana Pricop, Marius Oncu

23.11.2015, 00:04 728

Măsura de „consolidare“ a acţiunilor prin majorarea va­lorii nominale a acestora, anunţată recent de SIF Moldova (SIF2), este echivalentă cu o expropriere, întrucât va avea ca efect lipsirea micilor acţionari de drepturile de proprietate, potrivit Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

„Măsura (...) are drept efect o veritabilă lipsire a micilor ac­ţionari de dreptul lor de proprietate asupra acţiunilor. O ase­menea «expropriere» va interveni pentru toţi acţionarii care nu vor participa la procesul de rotunjire la întreg a ac­ţiunilor deţinute şi pentru care SIF Moldova propune doar o simplă restituire a aporturilor“, spun reprezentanţii AIPC.

SIF Moldova a convocat acţionarii pe 13 ianuarie pentru a aproba consolidarea valorii nominale a unei acţiuni de la 0,1 lei la 2,5 lei, concomitent cu reducerea numărului total de ac­ţiuni. Capitalul social, de 103,8 milioane de lei, este împărţit în prezent la 1,038 miliarde de acţiuni, iar după consolidare va fi împărţit la 41,5 milioane de titluri, pentru fiecare acţiune nouă urmând să fie consolidate 25 de titluri. Acţionarii tre­buie să aprobe procedura de consolidare a valorii no­minale, cu acordarea dreptului tuturor acţionarilor de a opta pentru în­tregirea numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate prin aport în numerar sau restituire de aport la capitalul social.

Restituirea aprtului la capitalul social ar urma să se facă la valoarea nominală de 0,1 lei/titlu.

SIF Moldova estimează la 59 mil. acţiuni pa­che­tele care nu pot intra în consolidare, nefiind multiplu de 25.

Acestea reprezintă în total 5,6% din capitalul SIF-ului şi sunt deţinute de acţionarii care deţin participaţii foarte mici, de 5 -10 acţiuni, dobândite în cele mai multe cazuri în urma procesului de privatizare în masă. Astfel, efortul pe care l-ar presupune această operaţiune pentru SIF Moldova este de circa 5,9 mil. lei luând în calcul restituirea la valoarea nominală. La preţul din piaţă, de 0,817 lei pentru o acţiune SIF2, efortul financiar ar fi de circa 48 milioane de lei.

La 31 decembrie 2014, SIF Moldova avea  5,7 milioane de acţionari persoane fizice, mare parte dintre aceştia provenind din urma procedurii de privatizare în masă de la mijlocul anilor ’90. Mare parte din aceştia nu participă însă la adunarea generală a acţionarilor, prezenţa generală fiind de regulă de 30%-40% din capital, şi nici nu îşi încasează dividendele, astfel că dividendele neîncasate sunt trecute de SIF la venituri şi apoi redistribuite.

AIPC notează că în legislaţia din România singura procedură de prin care acţionarilor să le fie extrase din proprietate, fără voinţa lor, acţiunile deţinute la o societate listată este cea de „squeeze-out”, iar propunerea SIF Moldova ca acţionarilor care nu îşi rotunjesc acţiunile să le fie returnate aporturile presupune, de fapt, o dobândire a acţiunilor acestora de către SIF Moldova. Practic, acţionarii respectivi îşi pierd automat acţiunile în favoarea SIF-ului, fără să consimtă la aceasta, şi primesc în locul lor o sumă infimă de bani.

O expropriere, chiar dacă nu se poate aplica în acest caz, ar trebui să fie efectuată contra unei despăgubiri juste, ceea ce în termeni economici ar însemna „valoarea de piaţă“, notează AIPC.

„Din nefericire, SIF Moldova ignoră în mod flagrant un asemenea principiu de bază şi propune ca acţionarii care îşi vor pierde acţiunile în urma procedurii de «consolidare» să primească numai valoarea nominală. AIPC consideră că ne aflăm pur şi simplu în prezenţa unei sfidări a pieţei şi a acţionarilor minoritari, fiind vorba de o sumă derizorie, care este oferită pur şi simplu pentru a se susţine că «exproprierea» nu se face în mod gratuit“, mai spune AIPC.

Totodată, legislaţia societăţilor nu permite returnarea de aporturi către acţionari decât în urma unei operaţiuni de reducere a capitalului social, nefiind însă cazul SIF Moldova.

Operaţiunea propusă de SIF Moldova nu pare să respecte nici cerinţele unei minime transparenţe, întrucât documentele publicate de societate par să susţină ideea că acţionarii minoritari nu vor fi înştiinţaţi personal, ci prin mijloacele obişnuite, adecvate mai degrabă investitorilor activi, potrivit AIPC.

Asociaţia a sesizat în mod formal Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la aceste aspecte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO