Burse - Fonduri mutuale

AIPC se opune desfiinţării RASDAQ

Autor: Stefan Musgociu

11.01.2011, 23:49 30

Desfiinţarea pieţei RASDAQ, prin mutarea unor companii pe piaţareglementată a BVB şi a celorlalte pe sistemul alternativ detranzacţionare al BVB, afectează drepturile şi încredereainvestitorilor, deoarece peste 95% dintre societăţile de pe RASDAQvor fi retrogradate pe ATS, consideră Asociaţia Investitorilor depe Piaţa de Capital (AIPC), principalul repre­zen­tant alinvestitorilor de pe piaţa locală.

CNVM a supus în dezbatere publică, săptămâna trecută, un proiectde instrucţiune potrivit căreia unele companii de pe RASDAQ vor fimutate pe BVB, iar altele pe ATS. BVB va selecta şi va transmiteCo­misiei lista emitenţilor care la data de 31 decembrieîndeplineau condiţiile de admitere pe o piaţă reglementată.Ulterior, Bursa va informa firmele care îndeplinesc condiţiile,concomitent cu notificarea CNVM, iar acestea vor avea obligaţia săconsulte acţionarii cu privire la transferul la cota BVB. Acţiunilesocietăţilor care nu înde­plinesc condiţiile pentru piaţaprin­cipală vor fi tranzacţionate pe sistemul alternativ detranzacţionare ATS după 18 luni de la intrarea în vigoare ainstrucţiunii.

Reprezentanţii Asociaţiei Investi­to­rilor pe Piaţa de Capital(AIPC) spun că peste 95% din emitenţii de pe RASDAQ vor firetrogradaţi pe ATS în urma aplicării celor două criterii de"selecţie" prevăzute de acest proiect. Pe RASDAQ sunt listate 1.304so­cietăţi.

"Considerăm acest proiect irespon­sabil din cel puţin douăpuncte de vedere. Pe de o parte, afectează dreptu­rile şiîncrederea investitorilor în piaţă, existând riscul ca investitoriisă se îndrep­te contra CNVM şi BVB solici­tând despăgubiri încadrul unor pro­cese. Pe de altă parte, afectează struc­tura şigradul de reprezentativitate pentru economie al pieţei de capitalro­mâ­neşti prin reducerea drastică a nu­mă­rului de emitenţilistaţi", susţine AIPC.

Anul trecut, pe RASDAQ au avut loc 247 de delistări, majoritateafiind firme care erau în faliment sau lichidare, iar patru dintrecei mai lichizi emitenţi - Cemacon Zalău (CEON), Electroargeş(ELGS), Prefab Bu­cureşti (PREH) şi Ropharma Braşov (RPH) aupromovat la cota BVB.

Restructurarea RASDAQ este unul dintre subiectele pe care CNVMşi BVB încearcă de mai mulţi ani să le rezolve, întrucât, conformdirectivei europene MiFID, RASDAQ nu poate fi considerată o piaţăreglementată, deşi la înfiinţare, în 1996, s-a spus că estereglementată.

AIPC consideră că proiectul CNVM încalcă legislaţia pieţei decapital, drepturile investitorilor şi afec­tează dezvoltarea burseidin România, întrucât transformă con­diţiile de admitere pe o piaţăregle­mentată în condiţii de eliminare de pe o piaţă reglementată,cum este RASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO