Burse - Fonduri mutuale

Al treilea val de cresteri pe Bursa: Actiunile Aerostar s-au dublat intr-o singura luna, iar alte 10 titluri au urcat cu 50%. Ce mai urmeaza?

Al treilea val de cresteri pe Bursa: Actiunile Aerostar s-au dublat intr-o singura luna, iar alte 10 titluri au urcat cu 50%. Ce mai urmeaza?
13.04.2010, 23:06 259

In ultima luna si jumatate titlurile Aerostar Bacau (ARS) s-audublat pe Bursa, iar alte 10 actiuni au inregistrat cresteri depeste 50% in aceasta perioada. Brokerii sunt de parere caaprecierile sunt pur speculative si vin ca urmare a epuizariiinteresului pe actiunile principale. In ciuda cresterilor puternicecare pot aduce castiguri pe masura, exista si dezavantaje in ceeace priveste achizitia unor astfel de titluri.

"De obicei dupa ce investitorii isi termina munitia pe actiunilelichide precum societatile financiare sau cele grupate sub BET, isiindreapta atentia catre actiunile cu lichiditate mai redusa, iaracum a venit randul actiunilor cu rulaje extrem de mici. Cel mai mare dezavantaj alacestor titluri este ca investitorii risca sa ramana blocati cubanii daca nu ies la timp la vanzare", a explicat Mihai Muresian,trader in cadrul Intercapital Invest.

Care sunt insa semnalele de "decolare" a unei actiuni mici simai ales care este mecanismul care poate dubla pretul intr-operioada atat de scurta? Brokerii sunt de parere ca indiciile suntdate tot de lichiditate.

"Un prim indiciu ca o actiune urmeaza sa decoleze este crestereatreptata, dar nu spectaculoasa a volumelor. In momentul in careinvestitorii constata o astfel de tendinta se declanseazaatractivitatea speculativa, nu fundamentala. Investitorii imbracatitlurile intr-o aura miraculoasa, pentru care gasesc fel si fel deexplicatii si este suficient sa apara un cumparator mare care samiste pretul in sus, dupa care apare masa de speculatori careaccelereaza cresterea", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrulsocietatii de intermediere IFB Finwest.

Si Adrian Barbulescu, broker in cadrul societatii de brokerajPrime Transaction, este de parere ca "lichiditatea redusa concurala cresterea preturilor, iar daca un investitor se decide sa intrebrusc la cumparare pentru achizitia de pachete mari creeaza unefect de domnio de crestere a preturilor".

Titlurile Broker Cluj (BRK), care de la 1 martie au inregistrato apreciere de aproape 55%, au cumulat rulaje de peste 25 mil. lei(circa 6 mil. euro), mult peste media de anul trecut. Si titlurileAltur Slatina (ALT) si Amonil Slobozia (AMO) au inregistrat rulajeridicate, de peste 6 mil. lei in aceasta perioada.

Care sunt semnalele de vanzare?

In ceea ce priveste semnalele de iesire la vanzare sau deepuziare a trendului, brokerii apreciaza ca sunt greu de anticipat,decizia de iesire de pe un anumit titlu fiind pur de naturapsihologica.

Momentul vanzarii este insa extrem de important, pentru caactiunile care cresc puternic intr-o perioada scurta tind sa secorecteze la fel de abrupt, fapt care anuleaza castigurile sau potaduce chiar pierderi investitorilor. De exemplu, actiunile Uztels-au dublat in doua saptamani, dupa care au pierdut peste 35%.

"Semnalele de iesire la vanzare sunt greu de anticipat. La unmoment dat apare decizia de vanzare si se creeaza aceasi miscare insens invers. Important atat la intrarea la cumparare, cat si laiesirea la vanzare este reactia rapida din partea investitorilor",a adaugat Barbulescu.

Exista insa situatii in care in piata apar semnale ceva maiclare in ceea ce priveste epuizarea unei tendinte ascendente peastfel de titluri, cum ar fi raportarile privind vanzarisemnificative ale insiderilor sau iesiri ale unor actionarisemnificativi.

"Sunt cazuri fericite cand apar raportari de vanzare de pachetemari care trag un semnal ca nu mai exista sustinere pe acel titlu.Actiunile raman publicului larg, cu detineri mici si multe, care nuare insa forta sa miste pretul", a adaugat Chisu.

Un astfel de exemplu sunt titlurile Cemacon Zalau (CEON), caresaptamana trecuta au inregistrat o crestere de peste 60%, insa s-aucorectat, dupa ce Broker Cluj a raportat vanzarea unui pachet de2,45 milioane de titluri, reprezentand 1% din capitalul societatii. Ieri titlurileCemacon evoluau tot in scadere, cu o corectie de aproape 2%.

Primii cumparatori sunt si primii care ies

"Evolutiile de acest gen cred ca cel mai bine se explica printeoria nebunului mai mare. Investitorii stiu ca fac o nebunie candintra la cumparare pe asemenea titluri, fara un suport fundamentalprea mare, in speranta ca vor gasi un nebun mai mare care sacumpere mai tarziu. Peste 90% din cresterile de acest gen sunt deordin psihologic si speculativ", a mai spus Chisu.

Cu toate acestea, brokerii sunt de parere ca astfel de evolutiinu pot sa dureze pe termen lung, in conditiile in care restultitlurilor redevin tentante pentru investitori, iar actiunile miciajung la niveluri de rezistenta puternice.

"Toti cei care au apucat sa cumpere la inceputul trenduluicrescator in doua trei sedinte au si vandut si astfel declanseazacorectia tilurilor. Cei care au intrat prea tarziu la cumparare fieprefera sa vanda in pierdere, fie le pastreaza pentru o eventualareluare a cresterilor", a conchis Chisu.

"Nu cred ca vor mai dura foarte mult aceste aprecieri peactiunile cu lichiditate redusa. Cred ca investitorii vor reintrala cumparare pe actiunile companiilor mari, odata cu imbunatatireaclimatului economic", a incheiat si Muresian.

Cresterea actiunilor Aerostar a inceput odata cu publicarearezultatelor financiare pe 2009 si a propunerii de dividend. Pe 10martie, compania a anuntat ca va distribui un dividend de 0,068lei/actiune din profitul anului trecut, in conditiile in carepretul din piata era atunci de 0,79 lei/actiune. Randamentul brutde 8,6% de la acea data era unul dintre cele mai mari de pe Bursa.La pretul actual, randamentul dividendului brut de la ARS este de4,9%.

Un alt factor care a propulsat actiunile constructorului deavioane a fost anuntul statului roman privind achizitia a 24 deavioane militare americane F16 multirol la mana a doua, care arurma sa fie modernizate in Romania. Aerostar este unul dintreprincipalii furnizorii de servicii de mentenanta ai FortelorAeriene Romane, astfel ca are sanse sa prinda o parte a acestuicontract.

La finele saptamanii trecute, compania americana Textron aanuntat un parteneriat cu Aerostar pentru productia de vehiculeblindate pentru Armata Romana.

Actiunile Cemacon Zalau au explodat odata cu transferul de pepiata RASDAQ la categoria a II-a a Bursei. Unii investitori, maiales fonduri straine de investitii, sunt reticenti sa investeascape RASDAQ, din cauza statutului incert al acestei piete. In plus,sectorul materialelor de constructii este putin reprezentat pepiata principala a Bursei.

Actiunile companiilor din sectorul constructiilor au revenit maigreu, fiind printre cel mai puternic lovite de criza. ProfitulCemacon a scazut anul trecut cu 70%, iar afacerile s-au contractatcu 33%. Pentru acest an, compania si-a bugetat insa o crestere cu91% a profitului, la 3,35 mil. lei, alimentand cresterea peBursa.

Broker Cluj, unul dintre principalii actionari ai Cemacon, avandut in ultimele sedinte circa 1,2% din capitalul companiei,marcand profituri semnificative, iar cresterea titlurilor a fostintrerupta.

Evolutia titlurilor Altur Slatina este influentata puternic deevolutia actiunilor SIF, in conditiile in care compania detine unportofoliu pe Bursa evaluat in prezent la circa 26 mil. lei, dincare 23,5 mil. lei sunt actiuni SIF, potrivit raportului anual.Capitalizarea companiei este de circa 48 mil. lei. In ultimul an,cotatiile SIF s-au dublat, in timp ce Altur a crescut cu circa70%.

Compania si-a bugetat pentru acest an afaceri si profit increstere fata de anul trecut. Pe de alta parte, peste 70% dinafacerile Altur depind de un singur client, compania americana TRWAutomotive, ceea ce reprezinta un factor de risc.

Cresterea actiunilor Altur a propulsat si titlurile firmeiCelule Electrice Bailesti (CLEL), listate pe RASDAQ, capitalizareaCLEL fiind in prezent apropiata de valoarea participatiei de 15% pecare firma lui Catalin Chelu o detine la Altur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO