Burse - Fonduri mutuale

Alegeri istorice la Bursa de Valori Bucuresti: Actionarii Bursei de la Bucuresti isi aleg vineri conducatorii pentru urmatorii patru ani

Alegeri istorice la Bursa de Valori Bucuresti: Actionarii Bursei de la Bucuresti isi aleg vineri conducatorii pentru urmatorii patru ani
18.02.2010, 00:00 92

Prabusirea valorii tranzactiilor de pe Bursa in ultimii doi ani,pe fondul crizei financiare, a erodat puternic veniturilesocietatilor de brokeraj, care sunt in acelasi timp si cei mai mariactionari ai Bursei de Valori Bucuresti, iar o parte din nemultumirea brokerilor se indreapta acumimpotriva conducerii BVB, pe care unii o considera responsabilapentru ritmul lent de dezvoltare a pietei in ultimii ani. Decealalta parte, actualii membri din conducerea bursei incearca saobtina un nou mandat spunand ca vor incerca sa finalizezeproiectele demarate in ultimii ani.

In ultimii ani, Bursa de la Bucuresti si-a lansat propria piatafutures, intrand in competitie cu cea de la Sibiu, a listat primeletitluri de stat si a demarat o serie de initiative, cum ar fiintroducerea conturilor globale, care sa faciliteze accesul lapiata al investitorilor straini. O parte dintre initiative au fostintarziate insa de CNVM, cum ar fi reglementarea pietei RASDAQ.

Pe de alta parte, numarul companiilor listate la Bursa inultimii patru ani este extrem de mic in comparatie cu alte pietedin regiune, cum ar fi Polonia, Bursa neindeplinindu-si cu adevaratrolul de finantare a economiei. Mai mult, prabusirea din 2008 apietei actiunilor a alungat multi investitori din piata, locali sistraini, astfel ca brokerii se bat acum pe o piata mult maimica.

Acesta este principalul motiv pentru care peste 20 de sefi desocietati de brokeraj, brokeri si investitori s-au inscris in cursapentru un loc in Consiliul de Administratie al Bursei, fiecaredintre ei sustinand ca va lupta in continuare pentru dezvoltareapietei de capital.

Majoritatea candidatilor expun aceleasi obiective: crestereavalorii tranzactiilor de pe Bursa, atragerea unui numar cat maimare de emitenti printr-o strategie de vanzari mai agresiva,cresterea free-float-ului companiilor deja listate, dezvoltarea denoi instrumente (cum ar fi imprumutul de actiuni, tranzactiile inmarja sau institutia market-makerului). Din programe nu lipsesccolaborarea mai stransa cu CNVM si cu autoritatile statului silistarea Bursei intr-un termen cat mai scurt. Fuziunea BVB cu Bursadin Sibiu este de asemenea o idee sustinuta de tot mai multi dintrebrokeri, la fel ca si deschiderea Bursei de la Bucuresti catrecolaborarea cu operatori de piata puternici din vestul Europei.

Nu lipsesc insa si ideile originale, cum ar fi introducerea uneisesiuni de tranzactionare in timpul noptii, care sa permita unacces mai facil la piata a investitorilor din SUA sau Canada,propusa de unul dintre candidati.

Politica alegerilor la Bursa

Chiar daca la nivel declarativ, programele candidatilor au multepuncte comune, la nivel de interese exista mai multe grupuri careincearca sa castige suprematia in Consiliul Bursei avand abordaristrategice diferite.

Pe de o parte, marile firme de brokeraj, in special cele care auin spate grupuri financiare puternice, care realizeaza cea mai mareparte a tranzactiilor din piata, incearca sa impuna un ritm dedezvoltare mai accelerat astfel incat sa-si creasca afacerile, darsi costuri operationale mai mici, pentru a putea deveni maicompetitive. Printre propunerile lor se numara crearea institutieimarket-makerilor si pe piata de actiuni si oferirea de facilitatipentru market-makeri, cum ar fi comisioane mai scazute.

Pe de alta parte, firmele de brokeraj mai mici, care nu auresursele financiare pentru a se adapta la modificari radicale instructura pietei, nu sunt de acord cu favorizarea prin tarife abrokerilor mari, care ar afecta in prima faza si veniturile Burseide Valori. Pentru firmele de brokeraj mici, actiunile detinute laBursa reprezinta o sursa importanta de venit.

La nivelul actionariatului, insa, firmele mari de brokeraj auaceeasi forta ca si cele mici, in conditiile in care latransformarea Bursei din institutie de interes public in societatepe actiuni, in 2006, actiunile au fost impartite in mod egal intrecele circa 70 de societati de brokeraj membre. Astfel, fiecare gruptrebuie sa incerce sa-si atraga cat mai multi sustinatori pentrua-si putea impune vointa.

Un alt grup semnificativ este cel al firmelor de brokeraj careau participatii importante atat la Bursa de la Bucuresti, cat si lacea din Sibiu, care militeaza puternic pentru fuziunea dintre celedoua piete. Din acest grup fac parte firme de brokeraj precum HTIValori Mobiliare, Broker Cluj sau Prime Transaction.

Pentru functia de presedinte, lupta pare sa se dea indoi

Functia de presedinte al Bursei este vizata de Dan Paul,presedintele Asociatiei Brokerilor, si de Mircea Botta,presedintele firmei de brokeraj Romcapital din Timisoara.

Functia de presedinte al Bursei are mai mai mult prerogativereprezentative, votul presedintelui fiind decisiv doar in caz deparitate.

Stere Farmache, actualul presedinte al BVB, nu si-a anuntat panaacum candidatura si nici nu a putut fi contactat pentru comentarii.El ocupa functia de presedinte al BVB din 2008, dupa retragerea luiSeptimiu Stoica si unificarea functiei de presedinte cu cea dedirector general. Anul trecut, Farmache s-a retras din functia dedirector general al BVB pentru a o prelua pe cea de vicepresedintea Alpha Bank, miscare in urma careia a pierdut sprijinul unei partisemnificative din actionarii Bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO