Burse - Fonduri mutuale

Americanii de la Franklin Templeton, cei care administrează şi Fondul Proprietatea, au avut cele mai mari retrageri de bani din lume în 2016

Americanii de la Franklin Templeton, cei care...

Autor: Dan Grigore Ivan

11.01.2017, 00:04 934

Clienţii fondului Franklin Templeton, adminis­tra­torul Fondului Proprietatea (FP) – al doilea cel mai va­loros emi­tent de la Bucureşti, au retras 65 miliarde dolari în 2016, cea mai abruptă scădere din cadrul firmelor de asset management, scrie cotidianul britanic Financial Times.

La polul opus, clienţii Vanguard au depus 200 mi­liarde dolari, cea mai bună evo­luţie din cadrul fon­durilor, pe locul secund pla­sându-se francezii de la Amundi, cu de­puneri de 35 mld. dolari, conform date­lor Morningstar.

Van­guard a depăşit la de­puneri ceilalţi 10 com­petitori. „Van­guard mănâncă restul indus­triei de fon­duri ame­ricane. Domină complet. Vă garan­tez că în 2017 Van­guard va fi cel mai bine vândut fond“, consideră Timothy Strauts, ana­list de pieţe la Mor­ninsgtar.

Francezii de la Amundi sunt cei mai mari manageri de investiţii în Europa, cu active de 1.000 de miliarde de euro la nivel mon­dial, fiind listaţi pe bursa de la Paris din noiembrie 2015 cu o capitalizare de 8,5 mld. euro. În decembrie, fran­cezii au anunţat că vor prelua pentru 3,5 mld. euro Pioneer Investments, divizia de bani a italienilor de la UniCredit, prezentă şi pe piaţa fondurilor din România cu fonduri locale deschise.

Fondurile trec prin momente dificile în ultima perioadă, confruntându-se cu un context de piaţă puţin favorabil tipurilor de investiţii în care se angrenează aceste entităţi. De asemenea, politicile monetare ce au generat dobânzi la minime istorice, pentru a se lupta cu spirala deflaţionistă, erodează profiturile acestor societăţi.

Fondul Proprietatea (FP), administrat de Franklin Templeton, are o capitalizare bursieră de 8,769 miliarde lei (1,96 miliarde euro) şi a fost în ultimul an al doilea cel mai tranzacţionat emitent de la Bucureşti, în urma unor tranzacţii în valore de 1,376 miliarde lei, ce au condus la o apreciere de 2% a unei acţiuni FP.

Fondul are participaţii importante în mai multe companii listate pe piaţa de la Bucureşti, printre care în cadrul companiei petroliere OMV Petrom (SNP), Nucleraelectrica (SNN) sau BRD. Fondul Proprietate (FP) mai este acţionar al unor companii nelistate precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşt, Administraţia Porturilor Maritime sau Salrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO