Burse - Fonduri mutuale

Cu americanii departe de butoanele bursiere într-o zi de sărbătoare naţională, Bursa de la Bucureşti merge contrar celor europene şi are pe 17 ianuarie cea mai slabă şedinţă din ultimele două luni: minus 1,5% pentru BET. Paris şi Londra urcă cu 0,9%, Milano cu 0,5%

Cu americanii departe de butoanele bursiere într-o zi de...

Autor: Tibi Oprea

17.01.2022, 18:34 2900

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat şedinţa de tranzacţionare de luni, 17 ianuarie, în scădere cu 1,46% prin prisma BET, aceasta fiind cea mai slabă şedinţă pentru indicele principal de la finalul lunii noiembrie încoace, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.

Dinamica indicelui principal din şedinţa de luni vine după înregistrarea unui nou maxim istoric în fiecare dintre cele cinci şedinţe de săptămâna trecută, respectiv un avans cumulat de 3,75%, arată calculele ZF. În 2021, BET are plus 3,22%.

Totodată, declinul bursei româneşti de luni a avut loc într-un teritoriu verde la nivel european. La ora redactării acestei ştiri, indicele londonez FTSE 100 înregistra o creştere de 0,9%, indicele german DAX avea un plus de 0,4%, indicele francez CAC 40 urca cu 0,93%, indicele italian FTSE MIB creştea cu 0,5%, iar indicele pan European Stoxx 600 avea plus 0,75%, conform MarketWatch.

 

 Sursa foto: MarketWatch.com

 

Pieţele americane de acţiuni au fost închise luni cu ocazia sărbătorii naţionale Martin Luther King Jr. Day.

Din rândul companiilor din prima ligă bursieră de la Bucureşti, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de Fondul Proprietatea (minus 3,35%), Romgaz (minus 2,5%) şi TeraPlast Bistriţa (minus 2,06%).

La polul opus, doar patru emitenţi au fost pe plus, respectiv Electrica (0,75%), Conpet Ploieşti (0,5%), Alro Slatina (0,47%) şi Bursa de Valori Bucureşti (0,38%).

Transelectrica, Digi, MedLife şi Sphera Group au rămas la aceleaşi preţuri cu cele din şedinţa precedentă, arată datele BVB.

De altfel, toţi indicii bursieri locali au încheiat şedinţa de luni pe minus. Cel mai mare declin a fost înregistrat de BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, respectiv minus 2,08%.

BETAeRO, indicele de referinţă pentru piaţa secundară, a avut cea mai bună dinamică, respectiv o săcădere de 0,23%. Din componenţa da, cele mai mari scăderi le-au avut LCS Imobiliar (minus 2%), iHunt (minus 1,7%) şi Agroland Agribusiness (minus 1,26%). La polul opus, Air Claim a urcat cu 2,6%, Agroland Business System cu 2,2%, iar Life is Hard cu 1,9%, arată datele BVB.

Dinamicile de luni au venit pe volume consistente, în contextul în care lichiditatea totală s-a ridicat la 93,4 milioane de lei. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost Banca Transilvania (26,6 mil. lei), Fondul Proprietatea (20,9 mil. lei) şi SIF Banat-Crişana (13,9 mil. lei).

Unul dintre posibilii factori ai scăderii indicilor bursieri locali ar putea fi întâlnirea coaliţiei PSD şi PNL care a avut loc luni şi înaintea căreia social democraţii au anunţat un pachet de măsuri pentru scăderea facturilor la electricitate şi gaze.

PSD propune scăderea TVA-ului şi creşterea plafonului de consum pentru compensarea facturilor la energie, iar banii ar trebui să vină din supra-taxarea companiilor din energie şi din dividendele plătite de acestea la bugetul de stat.

La bursa locală, sectorul energetic este unul predominat. Luni, indicele BET-NG a scăzut cu 1,17%, cele mai mari deprecieri din componenţa sa fiind înregistrate de Rompetrol Rafinare (minus 3,18%), Romgaz (minus 2,5%), Oil Terminal (minus 1,83%), Nuclearelectrica (minus 1,37%) şi Rompetrol Well Services (minus 1,23%), arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO