Burse - Fonduri mutuale

Americanii întorc banii la americani. Fondul Proprietatea pune pe masă peste 500 milioane de lei pentru a-şi răscumpăra 5,9% din capital

Americanii întorc banii la americani. Fondul...

Autor: Liviu Popescu

30.01.2017, 00:08 1259

Administratorul Fondului Proprietatea este grupul american Franklin Templeton, iar principalul acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american Elliot. Unul dintre managerii ofertei de răscumpărare este banca americană Goldman Sachs.

Franklin Templeton, ad­minis­tratorul Fon­dului Pro­prietatea (FP), vrea să lanseze o ofertă publică de răscumpărare a până la 640 milioane acţiuni proprii şi a a depus în acest sens o cerere de avizare la Auto­ritatea de Supraveghere Financiară.

Pachetul ar însemna 5,9% din capitalul social al Fondului, iar oferta se va derula atât la BVB, cât şi pentru certi­ficatele de depozit având suport acţiuni ale Fon­dului listate la Londra.

Oferta face parte din cel de-al şaptelea program de răscumpărare, iar detaliile complete vor fi publicate după apro­­barea ASF, care se estimează să fie primită în 10 zile lucrătoare. În con­diţiile în care preţul unei acţiuni FP este de circa 0,8 lei, valoarea totală a ofer­tei ar depăşi 500 milioane lei. Însă isto­ricul acestor operaţiuni indică fap­tul că Fondul Proprietatea şi-a răscum­părat la preţuri mai ridicate decât cele la care se tranzacţionează acţiunile.

Intermediarul pentru achiziţia de acţiuni este Wood& Com­pany, iar Goldman Sachs cât şi Wood sunt dealeri manageri. Vineri, ac­ţiunile FP au cres­cut cu 2,3% în urma anun­ţului la 0,884 lei, pe fondul unui rulaj de 18,4 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO