Burse - Fonduri mutuale

Amonil rămâne doar cu numele?

Autor: Roxana Daniela Pricop

27.10.2010, 23:50 83

Producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO),controlat în proporţie de 51% de două firme înregistrate îninsulele Belize (Zalois şi Jovline), a anunţat că activitatea deproducţie ar putea fi preluată de firma Chemgas HoldingCorporation, care a preluat în 2009 şi majoritatea activelorAmonil, prin executare silită.

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Amonil a decissă renegocieze cu Chemgas contractul de management, prestăriservicii şi exploatare, precum şi pe cel de închiriere a liniilorde producţie. Anterior acestui anunţ, pe 18 octombrie, compania afăcut public faptul că mai mulţi angajaţi ai combinatului aurenunţat la contractele de muncă individuale pentru a se angaja laChemgas. Transferul producţiei şi al salariaţilor către Chemgas arputea însemna însă sfârşitul Amonil, ceea ce ar aduce pierderiacţionarilor companiei, printre care se numără şi Salink Limited,un vehicul de investiţii controlat de grupul suedez East Capital.Compania Amonil avea anul trecut peste 800 de angajaţi.

Chemgas Holding este deţinută la rândul ei de o altă firmăoffshore, Riverside Development, înregistrată tot în insuleleBelize, acţionarii acesteia nefiind cunoscuţi, la fel ca şi încazul Zalois şi Jovline. Firma Chemgas Holding Corporation acumpărat linia de producţie şi mai multe active ale Amonil, înoctombrie 2009, într-o licitaţie pentru executarea silită, lacererea Chemgas, care deţinea o creanţă asupra producătorului deîngrăşăminte din Slobozia. Ulterior, Amonil a închiriat de laChemgas activele respective pentru continuarea activităţii şiplăteşte o chirie lunară de 550.000 de lei, plus TVA.

Amonil este considerat ca făcând parte din grupul Interagro,alături de alte cinci combinate chimice din ţară, deşi niciInteragro şi nici Ioan Niculae, proprietarul grupului, nu figureazăca acţionari la Amonil.

Acţiunile Amonil se tranzacţionau ieri la un preţ de 0,0172lei/titlu, în stagnare faţă de referinţă. Capitalizarea companieieste în prezent de 19,13 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO