Burse - Fonduri mutuale

Amonil Slobozia, somată din nou de creditori

10.06.2010, 23:34 113

Producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO) afost somată de către firma Chemgas Holding Corporation SRL, cuacţionari înregistraţi în Insulele Belize, la plata sumei de 2,15mil. lei (circa 510.000 de euro) pe care Chemgas o are de recuperatdintr-o datorie mai veche, potrivit unui raport transmis BVB.

În cazul în care Amonil nu şi-ar fi plătit datoria în termen deo zi de la primirea somaţiei (4.06.2010), Chemgas urma să treacă laexecutarea silită a unor imobile deţinute de Amonil în comunaModelu din Călăraşi. Conducerea Amonil nu precizează în raport dacăa plătit sau nu suma respectivă.

Chemgas Holding a preluat anul trecut o creanţă de 58,7 mil. lei(13,8 mil. euro) asupra Amonil de la acţionarul său majoritar,firma Riverside Development Limited, înregistrată în InsuleleBelize. Riverside cumpărase la randul ei creanţa de la DistrigazSud, care avea de încasat contravaloarea gazelor naturale livratecătre Amonil. În octombrie 2009, Chemgas a trecut la executareasilită a Amonil, după mai multe somaţii la care conducereaproducătorului de îngrăşăminte nu a reacţionat, iar în urmalicitaţiei o parte dintre instalaţiile de producţie ale companieiau ajuns în posesia Chemgas, care a fost singurul ofertant, pentru57,1 mil. lei. Ulterior, Chemgas a închiriat activele tot cătreAmonil.

Amonil este controlată de două firme off-shore înregistrate totîn Insulele Belize, care nu au dorit să-şi facă publici acţionariiîn ciuda solicitărilor CNVM. Combinatul din Slobozia este alimentatîn prezent cu gaze naturale de către grupul Interagro al omului deafaceri Ioan Niculae, către care livrează întreaga producţie.Niculae deţine mai multe fabrici de îngrăşăminte în ţară, care aufost construite pe activele unor foste combinate chimice care audat faliment.

Amonil a realizat în primul trimestru afaceri de 49,1 mil. lei,în scădere cu 21% faţă de T1 2009, şi un profit de 0,93 mil. lei,faţă de 6,2 mil. lei în urmă cu un an. Compania are o capitalizarede 20 mil. lei (4,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO