Burse - Fonduri mutuale

ANAF a pus sechestru asigurător pe terenurile şi instalaţiile Petromidia

ANAF a pus sechestru asigurător pe terenurile şi instalaţiile Petromidia

Autor: Roxana Petrescu

12.09.2010, 19:09 51

Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) a instituitsechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii aleRompetrol Rafinare, firmă care deţine rafinăria Petromidia, precumşi asupra participaţiilor în filialele companiei, aceasta fiindultima mişcare pe care o fac autorităţile române în ceea ce seanunţă a fi unul dintre cele mai mari scandaluri ale anului: soartadatoriilor de 570 de milioane de euro pe care Petromidia le arecătre bugetul de stat.

Decizia ANAF vine după ce la începtutul acestei luni consiliulde administraţie al Rompetrol Rafinare a lansat o propunerepotrivit căreia firma şi-ar putea ipoteca toate activele înfavoarea acţionarului majoritar, grupul Rompetrol, controlat decompania kazahă de stat KazMunaiGaz, pentru a garanta creditele de900 de milioane de dolari luate de la aceasta.

Propunerea urmează să fie analizată mâine şi vine în contextulîn care, cel mai probabil statul va deveni în acest an acţionarminoritar al Rompetrol Rafinare prin conversia în acţiuni aobligaţiunilor nerăscumpărate de companie până la 30septembrie.

Statul riscă astfel ca, în cazul în care Rompetrol Rafinarenu-şi va putea plăti datoriile faţă de acţionarul majoritar,kazahii să ceară executarea garanţiilor şi compania să rămână fărăactive. Soluţia găsită de stat în acest context a fost chiarsechestrul pe unele terenuri şi instalaţii ale RompetrolRafinare.

"Grupul Rompetrol a luat act cu surpindere, în data de 10septembrie, de decizia emisă de Agenţia Naţională de AdministrareFiscală (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurator asupraunor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare precum şi asupraparticipaţiilor în filialele sale. Sechestrul este o interdicţie dea înstrăina activele vizate. Rompetrol nu intenţionează bineînţelessă înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul deinvestiţii în grupul Rompetrol se ridică la peste 1 miliard dolari,pe baza finanţării a nu mai puţin de 1,8 miliarde dolari acordateîn aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunaiGaz. AcţiuneaANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare dar creează unimportant prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare şi grupulRompetrol", spun reprezentanţii Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO