Burse - Fonduri mutuale

ANAF: Dacă Rompetrol nu plăteşte întreaga datorie, vom trece la executarea silită

ANAF: Dacă Rompetrol nu plăteşte întreaga datorie, vom trece la executarea silită

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Petrescu

13.09.2010, 23:50 80

Kazahii de la Rompetrol, care controlează Rompetrol Rafinare(RRC) - compania care deţine rafinăria Pe­tro­midia au optat pentruplata cash a întregii datorii de 571 mil. euro în momentul în careau făcut prima plată parţială de 54 mil. euro în luna august,susţine Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale deAdministrare Fiscală (ANAF).

"Rompetrol putea să convertească obligaţiunile în acţiuni, însă afăcut deja o plată prin care a optat pentru răscumpărarea totală,deci nu mai are posibilitatea de a opta pentru conversia înacţiuni, în opinia juriştilor noştri. În cazul în care companianu-şi plăteşte restul datoriei, vom trece la executarea silită aactivelor", a declarat pentru ZF Sorin Blejnar.

La finele săptămânii tre­cute, ANAF a pus sechestru asigurătorasupra activelor Rompetrol Rafi­nare, pentru a împiedica vânzareaacestora.

Rompetrol Rafinare mai are de răscumpărat obligaţiuni de 517 mil.euro până la finele lunii septembrie, însă reprezentanţii grupuluiRompetrol au declarat la finele lunii august că nu dispun delichidităţile necesare şi că vor opta pentru conversia acestorobligaţiuni în acţiuni. Avocaţii Rompetrol susţin că este posibilăşi o răscumpărare parţială a obligaţiunilor, respectiv o conversiea restului de obligaţiuni în acţiuni.

Dacă conflictul va ajunge în instanţă, acesta ar putea fi cel maimare proces comercial din ultimii 20 de ani. Rompetrol şi-a angajatdeja cele mai mari trei case de avocatură de pe piaţă, NNDKP(Nestor), Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii şi Muşat şi Asociaţii pentrureprezentare juridică în acest caz.

"RRC are la acest moment o simplă datorie comercială neajunsă lascadenţă, rezultată dintr-o operaţiune de emitere de obligaţiunisubscrise de statul român. Mai mult, nici la scadenţă RRC nu vaavea vreun debit fiscal rezultat din această operaţiune, întrucâtRRC îl va stinge prin conversia în acţiuni a obligaţiunilornerăscumpărate la acea dată. Această modalitate de stingere adatoriei este clar şi neechivoc recunoscută în convenţia deemisiune a obligaţiunilor şi în legislaţia specială şi dejaclientul nostru a luat măsurile necesare implementării sale. Deaceea, nu există niciun temei pentru instituirea unei măsuri deasigurare a recuperării unui debit care nu există nici în prezentşi nu va exista nici în viitor", se arată într-o declaraţie comunăa avocaţilor de la NNDKP şi Ţuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO