Burse - Fonduri mutuale

Analiştii cred că sunt posibile câteva zile de corecţii pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

23.01.2011, 23:50 23

Bursa a scăzut şi vineri, cu 1,17%, pentru a patra oară în acestan, contrar liniei ascendente a pieţelor externe, însă mulţiinvestitori au absentat de la tranzacţionare, astfel călichiditatea a fost de numai 11,8 mil. lei (2,7 mil. euro).

Analistul firmei de brokeraj Tradeville Dragoş Dărăbuţ crede căîn ultimele 3 - 4 săptămâni bursa locală şi-a recăpătat statutul depiaţă emergentă întrucât a avut un ritm mai alert de creştere încomparţie cu pieţele din economiile dezvoltate.

"Indicele BET-C (indicele general al BVB-n.red.) a crescut cu13%, în timp ce indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciatcu 3%, iar piaţa locală a închis pe roşu doar 4 din ultimele 17şedinţe de tranzacţionare. În aceste condiţii, cred că după patrusăptămâni de creşteri consecutive câteva zile sau săptămâni decorecţii sunt de aşteptat şi chiar pot fi considerate normale", adeclarat Dărăbuţ.

El a amintit că în România nu s-a schimbat nimic fundamental dela începutul anului şi consideră că evoluţia bursei a fostdeterminată de optimismul investitorilor ca urmare a apropieriilistării Fondului Proprietatea.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în imediataapropiere a ultimelor cotaţii de joi, însă ulterior în piaţă aufost introduse mai multe ordine de vânzare decât de cumpărare.Astfel, indicii bursei au scăzut sub nivelurile de la finalulsesiunii anterioare.

Unii brokeri cred că această corecţie a fost determinată demarcările de profit ale unor speculatori, întrucât acţiuni precumBRD au scăzut mai accelerat şi pe volume mai mari decât mediapieţei. Totodată, ei nu exclud posibilitatea ca unii investitori săvândă pentru a dispune de lichidităţi în momentul listării FonduluiProprietatea şi să cumpere aceste acţiuni.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în mediecu 0,91%. Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF), acestea scăzând în mediecu numai 0,12%. "Indicii americani sunt în apropierea unor niveluride rezistenţă care, cel puţin pe termen scurt, ar putea conduce lao reaşezare a pieţei spre niveluri mai joase de preţ", a mai spusDărăbuţ.

Acţiunile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) s-au clasat pe primeledouă poziţii în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 3,6 milioanelei şi, respectiv, de 2,3 milioane lei.

Unii investitori au realizat şi tranzacţii cu titluri de stat,produse structurate şi unităţi de fond în valoare cumulată de 2,5milioane lei (404.000 de euro).

Pe piaţa RASDAQ, operaţiunile au cumulat 1,2 milioane lei, iar81% din lichiditate a fost asigurată de un deal cu 1,07% dintitlurile Foraj Sonde Târgu Mureş (FOSP) în valoare de 1 milion delei. Tranzacţia a fost realizată la 250 lei, preţ cu 78,44% pestecea mai recentă cotaţie.

Pe piaţa principală, cea mai recentă operaţiune cu acţiunilecompaniei a fost realizată la 13 ianuarie, la preţul de 140,1lei.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europeneavansau cu până la 1,9%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cucel mult 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO