Burse - Fonduri mutuale

Analiştii Intercapital recomandă „cumpărare“ la Petrom şi un preţ ţintă de 0,54 lei/acţiune

Analiştii Intercapital recomandă „cumpărare“ la...

Autor: Roxana Pricop

13.03.2014, 00:03 587

Analiştii casei de brokeraj Intercapital Invest recomandă acţiunile companiei de petrol şi gaze OMV Petrom (simbol bursier SNP) pentru cumpărare şi dau un preţ ţintă de 0,54 lei/titlu, cu 28% peste închiderea de ieri, luând în calcul că marjele de profit ale companiei sunt semnificativ mai mari decât mediile înregistrate de companii similare, dar şi faptul că acţiunile se tranzacţionează acum cu un discount de 63% după mutliplul P/E (capitalizarea raportată la profit).

WikiZF: Profilul companiei OMV Petrom

Acţiunile SNP au scăzut cu 7% de la începutul anului, deşi compania a anunţat un profit record de 4,82 miliarde de lei (1,09 mld. euro) pentru anul trecut şi ar putea distribui dividende de 2 miliarde de lei.

„Luând în calcul companii similare cu activitate localizată regional, Petrom se tranzacţionează cu un discount de 51% după multiplul EV/EBITDA, de 63% după multiplul P/E“, spun analiştii Intercapital Invest.

Ei explică discountul de tranzacţionare prin faptul că există presiune ridicată la vânzare din partea acţionarilor importanţi în condiţii de adâncime scăzută a bursei locale şi implicit a potenţialului de cumpărare limitat.

Grupul austriac OMV este cel mai mare acţionar al Petrom cu 51% din capital, urmat de statul român cu 20,6% din capital şi de Fondul Proprietatea cu 18,9% din capital. Într-un raport publicat săptămâna trecută, Fondul a anunţat că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom sub o deţinere de 15%, sub rezerva unor condiţii de piaţă favorabile şi a aprobărilor necesare.

De asemenea, analiştii Intercapital se aşteaptă ca Petrom să acorde dividende. Pentru profitul înregistrat în 2013, aceştia estimează o rată de distribuţie de 44%, ceea ce ar corespunde unui randament brut din dividende de 8%. Anul trecut, Petrom a raportat un profit record de 4,824 miliarde de lei, cel mai mare raportat vreodată de o companie românească, în creştere cu 23% faţă de anul precedent.

Pentru anul acesta, Intercapital estimează că Petrom va raporta un profit net de 5,34 mld. lei, cu 11% mai mare decât cel de anul trecut.

Printre punctele tari ale companiei, în opinia Intercapital, se numără faptul că liberalizarea pieţei gazelor naturale şi alinierea preţurilor locale la cele de la nivel european vor conduce la creşterea profitabilităţii Petrom. De asemenea, compania îşi va creşte influenţa în Marea Neagră prin prospectarea mai multor perimetre prin intermediul parteneriatelor şi descoperilor recente din proiectul Neptun Deep. Printre provocările la care trebuie să facă faţă compania este schimbarea sistemului de redevenţe în 2015, continuarea declinului mai accentuat al producţiei de ţiţei şi gaze naturale în Kazahstan, dar şi maturizarea zăcămintelor aflate în exploatare.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO