Burse - Fonduri mutuale

Analiştii rămân optimişti în ciuda corecţiilor importante ale acţiunilor SIF

Analiştii rămân optimişti în ciuda corecţiilor...

Autor: Stefan Musgociu

09.04.2014, 00:03 931

Bursa a coborât cu 0,17%, după cinci şedinţe consecutive de creştere, într-o piaţă unde ordinele de vânzare au dus vizibil în jos cotaţiile acţiunilor celor cinci SIF-uri, care au înregistrat scăderi cuprinse între 2,34% şi 4,41%, pe volume de tranzacţionare în creştere.

În precedentele cinci şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a cres­cut cumulat cu 2,11%, în timp ce in­dicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­dului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,32%.

„În mod normal, di­rec­ţia pentru urmă­toa­rele luni este una ascen­dentă. Fap­tul că situaţia din zona de est a Ucrai­nei se men­ţine fluidă, precum şi apariţia unor noi ten­siuni pe pieţele externe se resimt la ni­velul psihicului unora dintre inves­ti­torii locali, dar acest lucru nu ar trebui să fie de durată. În ceea ce ne priveşte, con­si­derăm că există o serie de puncte de atractivitate atât pe bursa locală, cât şi pe pie­ţele interna­ţio­nale. Dacă ne ghi­dăm după dictonul lui Warren Buffett «trebuie să fii lacom atunci când celor­lalţi le este teamă», cre­dem că şi acest an ar trebui să genereze ran­damente po­zi­ti­ve pentru investiţiile în acţiuni. Rămân însă importante atât mo­mentele de achi­ziţie şi de dezin­ves­tire, cât şi instru­mentele în care se in­ves­teş­te“, a afirmat Ovidiu Dumi­tres­cu, direc­torul general adjunct al casei de brokeraj Tradeville. Piaţa a fost uşor pe verde şi în prima parte a şedinţei de marţi, în timp ce titlurile SIF-urilor şi acţiunile FP au continuat să scadă. Preţurile în scădere ale titlurilor celor cinci SIF-uri i-au de­ter­minat pe unii investitori să intre la cum­părare, astfel că rulajele au crescut uşor în cazul titlurilor a patru dintre SIF-uri.

Indicele BET-FI a încheiat ziua în scădere cu 2,34%. Acţiunile SIF Mol­do­va au coborât cu 2,34%, titlurile ce­lor­lalte patru SIF-uri au înre­gistrat scăderi cu­prinse între 3,08% şi 4,41%, iar ac­ţiunile FP au coborât cu 0,37%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,19%, iar titlu­rile companiilor din sectorul energetic au dus in­dicele BET-NG cu 0,21% sub ziua precedentă.

Titlurile Erste au urmat linia de la Viena şi au scăzut cu aproape 4% pe piaţa de la Bucureşti, închizând ziua la 109,45 lei (24,54 euro). Pe bursa din Austria, preţul acestor acţiuni a coborât cu 3,5%, la 24,4 euro.

Aproape 30% din lichiditatea de marţi a fost asigurată de deal-uri cu ac­ţiu­ni BRD (5,1 mil. lei), SIF Ol­tenia (1,9 mil. lei) şi Trans­electrica (935.000 de lei). Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat primele două rulaje din piaţa principală, de 4,3 milioane lei şi, respectiv, de 2,1 milioane lei. Titlurile FP au scăzut cu 0,37%, la 0,817 lei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana au coborât cu 3,14%, la 1,08 lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO