Burse - Fonduri mutuale

Analiştii se aşteaptă la vânzări masive pe Bursă după perioada dividendelor

Analiştii se aşteaptă la vânzări masive pe Bursă după perioada dividendelor

Acţiunile Petrom (SNP) şi cele ale Fondului Proprietatea (FP) au avut evoluţii tot mai asemănătoare în ultimele luni, în condiţiile în care participaţia de la Petrom are cea mai mare pondere în activele FP. De la începutul anului, titlurile Petrom au crescut cu 38%, iar FP a câştigat 37%. La 31 decembrie 2012, participaţia de 20,1% pe care FP o deţine la Petrom valora pe bursă 765 milioane de euro şi avea o pondere de 22,8% din activul net al FP, care era de 3,35 miliarde de euro. În prezent, participaţia de la Petrom a ajuns să valoreze aproape 1,05 mld. euro, adică în jur de 30% din activul FP. În aceeaşi perioadă, capitalizarea Fondului Proprietatea a crescut cu aproape 500 milioane de euro, la 1,847 milioane de euro. Ieri acţiunile Petrom au scăzut cu 3,3%, iar titlurile Fondului Proprietatea au pierdut 2,5%, acestea fiind cele mai mari corecţii din acest an pentru cele două titluri.

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

08.03.2012, 00:06 2537

Analiştii vorbesc despre o deteriorare bruscă a sentimentului de pe pieţele mature care a lovit şi bursa de la Bucureşti. "Pe piaţa locală este în continuare roşu, pentru că sentimentul de pe bursele mature s-a deteriorat brusc, iar indicii de volatilitate au crescut puternic pe parcursul şedinţei de ieri atât în SUA, dar şi în Europa. Ori de câte ori sentimentul din pieţele mature se deteriorează brusc, asistăm la ieşiri de fluxuri din pieţele emergente şi de frontieră. La acestea se adaugă ştirile preponderent nefavorabile din eco­nomiile emergente din ultimele zile", a declarat Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker.

De obicei, în anii în care bursa a debutat în primele luni cu creşteri importante au urmat apoi din martie - aprilie scăderi destul de abrupte pe piaţa românească, scenariu care a avut loc şi anul trecut.

După închiderea şedinţei de marţi de la bursă, indicii burselor din Germania, Franţa, Spania şi Italia au coborât cu peste 3,5% după o serie de date economice negative venite atât de pe plan european, cât şi din SUA sau China, aceasta din urmă reducând prognozele de creştere pentru 2012 de la 8% la 7,5%.

Investitorii au mai fost îngrijoraţi şi cu privire la reuşitele măsurii de conversie a obligaţiunilor de stat greceşti în titluri cu scadenţă de până la 30 de ani cu valoare mai mică, însă până la această oră cei mai mulţi creditori au acceptat să participe la operaţiune.

Bursa de la Bucureşti a scăzut miercuri cu 1,6%, pentru a treia zi consecutiv, într-o piaţă în care unele marcări de profituri au dus în jos cu 2,5% preţul acţiunilor Fondului Pro­prietatea (FP), iar acţiunile Petrom au pierdut 3,3%.

Scăderile mai puternice înregistrate de aceste acţiuni vin în contextul în care acestea s-au apreciat cu peste 40% de la începutul anului.

La închiderea pieţei principale, acţiunile FP erau cotate la 0,584 lei, preţ cu 2,5% sub nivelul de marţi. Corecţia a venit pe un rulaj de 24,4 milioane lei, valoare care a reprezentat 57% din lichiditatea pieţei, de 43,1 milioane lei.

Unii brokeri cred că scăderea a fost influenţată de ordinele de vânzare plasate de investitori care au marcat profiturile. O parte dintre investitori au început încă de vineri să îşi marcheze o parte din profiturile obţinute în urma creşterii accelerate a acţiunilor Fondului în acest an.

FP a anunţat marţi seară că ar putea vinde acţiunile deţinute la Electrica, precum şi la companiile din România controlate de Enel, E.ON, GDF Suez Energy, participaţii evaluate la 527,6 milioane euro, şi a selectat Citigroup Global Markets Limited să fie intermediar pentru posibilele tranzacţii.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

"Anunţul nu a constituit o surpriză, pentru că vine la puţin timp după ce unul dintre acţionarii principali a solicitat convocarea tuturor acţionarilor pentru a se decide vânzarea de active ale Fondului. Rămâne de văzut când şi în ce condiţii vor fi vândute participaţiile respective. Deocamdată, climatul macroeconomic intern se menţine dificil, iar percepţia asupra riscului încă este ridicată. Aceşti factori vor conta în evaluarea participaţiilor respective, iar contextul internaţional, de asemenea, este caracterizat printr-o serie de factori de risc. Reacţia de astăzi a acţiunilor FP este în principal determinată de deteriorarea bruscă a sentimentului din pieţele mature. În ultima perioadă temerile investitorilor cu privire la Europa s-au reaprins prin prisma deadline-ului cu privire la acordul de restructurare a datoriilor elene. Totodată, veştile din economiile emer­gente au dezamăgit în ultimele zile", a afirmat Rădulescu.

El consideră că era de aşteptat o corecţie după "raliul"din primele două luni ale anului, cel mai bun debut de an pe pieţele americane şi europene din ultimii 15-20 de ani.

"Toţi aceşti factori au determinat retrageri temporare de capital din pieţele emergente şi de frontieră, unde este inclusă şi piaţa din România", a mai spus analistul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,51%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,96% sub închiderea de marţi. "Raliul bursier intern din primele luni ale anului a vizat preponderent cele mai lichide acţiuni şi cu premisele cele mai favorabile în ceea ce priveşte dividendele care ar putea fi acordate pentru exerciţiul financiar 2011, respectiv FP şi SIF-urile. Trebuie menţionat că aceste companii erau puternic subevaluate la începutul anului din punct de vedere al analizei fundamentale. Nu pare însă un raliu sustenabil şi am putea asista la vânzări masive după data de înregistrare pentru dividende. Nu pare sustenabil şi pentru că nu am asistat la schimbarea percepţiei străinilor cu privire la economia din România, iar asta se vede prin faptul că leul nu s-a apreciat", a mai spus analistul.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au plasat şi miercuri pe poziţia secundă în topul rulajelor, cu operaţiuni de 7,7 milioane lei. Din această sumă, 3,6 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal cu 0,56% din titlurile societăţii, realizat la un preţ cu 15% sub ultima cotaţie de marţi. Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (2,9 milioane lei), OMV Petrom (1,2 milioane lei), SIF Banat-Crişana (1,2 milioane lei) şi BRD (1 milion de lei).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în stagnare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO