Burse - Fonduri mutuale

Bilanţul SIF-urilor la 11 luni: Moldova este lider la câştig graţie vânzărilor de acţiuni Erste Bank şi BRD. Transilvania nu a investit şi a ieşit ultima la profit

Bilanţul SIF-urilor la 11 luni: Moldova este lider la...

Autor: Roxana Pricop

17.12.2014, 07:18 1500
Cele cinci SIF-uri au încheiat primele 11 luni din an cu profituri cumulate de 705 milioane de lei, mai mari cu 10% faţă de rezultatele raportate în acelaşi interval al anului trecut. Lider de pluton este SIF Moldova (SIF2) cu un câştig de 238 milioane de lei, mai mare cu 140% faţă de rezultatul raportat în primele 11 luni ale lui 2013, iar la extrema opusă se situează SIF Transilvania (SIF3) cu un rezultat de 52,7 milioane de lei, în scădere cu 75%.
 
Câştigul SIF Moldova a fost alimentat de vânzarea acţiunilor Erste Bank, care la 31 decembrie 2013 deţineau o pondere de 18,6% din activele sale (valoarea acţiunilor era de 236 mil. lei la 31 decembrie 2013). SIF2 a primit acţiunile la grupul austriac Erste Bank în contul participaţiei de 6% pe care a deţinut-o la BCR. Vânzarea acţiunilor Erste Bank s-a dovedit a fi inspirată având în vedere că acţiunile grupului austriac au scăzut cu 25% din cauza rezultatelor slabe trase în jos de provizioanele pentru creditele neperformante. În acest an, SIF2 a mai vândut ac­ţiuni la BRD care au ajuns la o pondere de 2% din active, faţă de 10% la începutul anului. În schimb, SIF2 a cumpărat acţiuni la Ban­ca Transilvania (TLV), care au devenit cea mai mare deţinere din portofoliu, cu o pon­dere de 27% din active. La începutul anului, investiţiile SIF Moldova în acţiuni TLV aveau o pondere de 13,6% din active. Acţiunile TLV au crescut cu peste 20% în acest an, în timp ce acţiunile BRD au scăzut cu 7,5%.
 
Mare parte din profitul pe primele 11 luni a fost făcut de SIF Transilvania în octombrie şi noiembrie. SIF3 a încheiat primele nouă luni din an cu profit de 18 milioane de lei, faţă de 213 milioane de lei în acelaşi interval al anului trecut. Societatea era anul trecut cea mai profitabilă dintre SIF-uri graţie vânzării de acţiuni la BRD. În acest an însă societatea nu a mai făcut tranzacţii importante. În schimb, a accelerat conflictul dintre Mihai Fercală, preşedinte directoratului SIF Transilvania, şi Constantin Frăţilă, acţionar al societăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO