Burse - Fonduri mutuale

Ancuta, Sibex: Vom avea doua IPO-uri in maxim trei luni de zile

17.05.2010, 23:00 34

Conducerea bursei din Sibiu spune ca pe piata spot aoperatorului, lansata in primavara acestui an, se vor realiza inurmatoarele luni doua oferte publice initiale de listare, iarplanurile de a aduce cel putin cinci companii pe piata in 2010ramane in picioare.

"Cred ca vom reusi sa ne tinem de promisiune si sa realizam 5-10listari pe Bursa de la Sibiu in acest an. Doua IPO-uri urmeaza sale facem in maximum trei luni de zile. Este foarte greu de adusemitenti noi pentru ca Bursa are o imagine foarte proasta inmomentul de fata si este identificata cu o piata de smecherasi, iaroamenii se tem de procese din partea minoritarilor, fapt ce-idescurajeaza si ii demoralizeaza", a spus Teodor Ancuta, presedintele si directorul general al Bursei din Sibiu (Sibex).

Daca se vor realiza, acestea vor fi primele listari de companiirealizate pe o bursa romaneasca de la listarea Teraplast la BVB inurma cu doi ani.

Ancuta a mai spus ca un alt impediment in atragerea de emitentiil reprezinta asteptarile mari din partea antreprenorilor romani cuprivire la pretul din ofertele de listare. La Sibex intentiona sase listeze anul acesta si Adeplast Oradea, detinut de Marcel Barbutprintr-o listare dubla la Varsovia si Sibiu insa, potrivitreprezentantilor Sibex, omul de afaceri ar fi dat inapoi cand aauzit pretul care i se ofera in urma listarii.

Conducerea Sibex a mai anuntat ca SIF Muntenia (SIF4) a trimisrecent o adresa pentru a i se permite sa-si listeze actiunile pepiata de la Sibiu.

Totodata, o firma de pe piata RASDAQ, Balanta Sibiu (BALT), cu ocapitalizare de peste 2 mil. euro, si-a transferat recent actiunilela Depozitarul Sibex in vederea transferului companiei pe aceastapiata. Proprietarul grupului sibian Concefa, Horatiu Cercel, spunearecent ca ia in calcul transferul actiunilor Concefa Sibiu (COFI)de pe RASDAQ pe piata din Sibiu.

Sibex a inaugurat de curand un nou sediu in Bucuresti situat pebulevardul Magheru din centrul Capitalei pentru care a cheltuit intotal circa 180.000 de euro. Operatorul vrea sa aduca la Bucurestispecialisti ai celor mai mari doi market-makeri de la bursa dinFrankfurt pentru a instrui brokerii romani in acesteoperatiuni.

Potrivit conducerii operatorului, sediul este necesar siimplementarii politicii de marketing din acest an, pentru careSibex are un buget de 100.000 de euro.

Teodor Ancuta a mai spus ca sunt multi brokeri pe piata localacare nu cunosc cum functioneaza piata de la Sibiu si din aceastacauza investitorii sunt reticenti sa tranzactioneze pe aceastapiata. Sibex a testat recent prima serie de 66 de brokeri din cei150 de agenti ai intermedierilor locali care tranzactioneaza laSibiu si in urma testului niciun broker nu a reusit sa-si iaatestatul la categoria A, care implica cunostinte solide desprepiata.

Sibex a lansat de curand contractele futures pe aur denominatein dolari, contractele futures pe actiunile Sibex (SBX) si urmeazasa introduca in curand optiuni pe actiunile Sibex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO